„Aš kol kas neturiu informacijos apie tai ir todėl niekaip negaliu komentuoti šio Baltarusijos prezidento pareiškimo“, - sakė D. Peskovas žurnalistams penktadienį.

Ketvirtadienį A. Lukašenka pareiškė, jog Varšuvos ir Berlyno atstovai kalbėjo apie A. Navalno apnuodijimo falsifikavimą, kad „V. Putinui būtų atmuštas noras kišti nosį į Baltarusijos reikalus“.

Jis tai sakė per susitikimą su Rusijos ministru pirmininku Michailu Mišustinu, remdamasis neva perimtu neįvardytų Lenkijos ir Vokietijos pareigūnų pokalbiu.

A. Lukašenka sakė Minske viešinčiam Rusijos premjerui Michailui Mišustinui, kad Berlyno ir Varšuvos pareigūnų pokalbis rodo, jog šis incidentas tėra „falsifikacija“.

„Nebuvo jokio Navalno apnuodijimo“, – per televiziją transliuotame susitikime M. Mišustinui pareiškė A. Lukašenka.

„Jie tai padarė – cituoju – siekiant atgrasyti [Rusijos prezidentą Vladimirą] Putiną nuo savo nosies kišimo į Baltarusijos reikalus“, – be jokių emocijų jo besiklaususiam rusų premjerui kalbėjo A. Lukašenka.


Valstybės vadovas išsamesnės informacijos nepateikė, bet pažadėjo pasidalinti nuorašais su Rusijos saugumo tarnybomis.

Ilgametis Baltarusijos lyderis smarkiai spaudžiamas šalies opoziciją palaikančių protestuotojų atsistatydinti po rugpjūčio 9 dieną įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Dešimtys tūkstančių žmonių jau ne vieną savaitę savaitgaliais dalyvauja precedento neturinčiose demonstracijose prieš 26 metus trunkantį A. Lukašenkos valdymą.

Pareiškimas apie A. Navalną galėtų būti būdas iškovoti Maskvos, protestų metu reiškiančios palaikymą A. Lukašenkai, didesnį palankumą.

A. Navalno artimas padėjėjas Leonidas Volkovas pareiškimą pavadino absurdišku, tvirtindamas, kad Rusijos premjeras yra „pasikėsinimo nužudyti“ bendrininkas, nes dalyvauja „šiame cirke“.

Vokietija trečiadienį pareiškė, jog A. Nalavnui atlikti tyrimai rodo, kad jis buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės kaip ir nervus paralyžiuojantis „Novičiokas“. Vienas iš rusų opozicijos lyderių praėjusį mėnesį blogai pasijuto lėktuve Sibire, o paskui buvo perkeltas gydymui į Berlyną.

Michailas Mišustinas, Aliaksandras Lukašenka

44 metų Navalnas lieka dirbtinai sukeltoje komoje, tačiau jo būklė gerėja, pranešė jo gydytojai vokiečiai.

Tuo metu A. Lukašenka ir M. Mišustinas taip pat pareiškė, jog jųdviejų šalys padarė pažangos, įgyvendindamos planus suartinti Rusiją ir Baltarusiją.

Pastaraisiais metais Kremlius siekė glaudesnės ekonominės ir politinės integracijos tarp buvusių SSRS valstybių, tačiau A. Lukašenka lig šiol priešinosi visiškam suvienijimui.

A. Lukašenka ir V. Putinas artimiausiomis savaitėmis ketina susitikti Maskvoje.

NATO rengia specialų susitikimą dėl A. Navalno apnuodijimo

Pagrindinis politinis NATO sprendžiantysis organas penktadienį rengia specialų susitikimą rusų opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimui aptarti, Europos lyderiams pagrasinus naujomis sankcijomis Maskvai.

44 metų A. Navalnas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske ir iš pradžių A. Navalnas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Vakarų lyderiai pareikalavo Kremliaus atsakymų Berlynui paskelbus, jog esama „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš sovietų sukurto ir liūdnai pagarsėjusio „Novičioko“ grupės.

Tos pačios grupės medžiaga buvo panaudota prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją Solsberyje pietvakarių Anglijoje prieš dvejus metus, ir po Vokietijos pranešimo daug valstybių bei organizacijų smerkė Rusiją.

Vokietija penktadienį 12 val. 30 min. Briuselio (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku informuos Šiaurės Atlanto tarybos susitikimą, po kurio į žiniasklaidą kreipsis NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Skripalių atvejis – pirmas cheminio ginklo panaudojimas Europoje po Antrojo pasaulinio karo – paskatino NATO išvaryti septynis rusų diplomatus.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) anksčiau paragino Maskvą bendradarbiauti vykdant tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno apnuodijimo ir sakė, kad blokas neatmes sankcijų galimybės.

Briuselis „griežčiausiais įmanomais žodžiais“ smerkia „šį bandymą nužudyti“, sakoma J. Borrellio pareiškime.

ES pareiškė, kad cheminių ginklų naudojimas „yra visiškai nepriimtinas bet kokiomis aplinkybėmis [ir] yra rimtas tarptautinės teisės ir tarptautinių žmogaus teisių standartų pažeidimas“.