Septyni amerikiečių kariai patyrė traumas, kai rusų šarvuotasis transporteris ėmė taranuoti amerikiečių patrulius Sirijos šiaurės rytuose.

Per kelias praėjusios savaitės dienas įvairiose pasaulio vietose sustiprėjo įtampa tarp amerikiečių ir rusų karių. Vašingtono ir Maskvos santykiai, jau suprastėję dėl naujų kišimosi į rinkimus įrodymų, pasidarė dar labiau įtempti dėl neseniai įvykusių karinių susidūrimų, rašo „The New York Times“.

Praėjusią savaitę įvyko incidentų tuo metu, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo kritikai pareiškė, kad jis neginčija ir nekritikuoja Rusijos agresijos Vakarų atžvilgiu ir netgi palaiko Maskvos norus, rašoma straipsnyje.

JAV mažina savo kontingentą Vokietijoje beveik 12 tūkst. karių, nepaisydamos NATO sąjungininkių prieštaravimų, mažinamas karių buvimas, seniai kėlęs Kremliaus nepasitenkinimą. Birželį D. Trumpas pakvietė V. Putiną į Didžiojo septyneto susitikimą, nepaisant to, kad Rusijai uždraudė dalyvauti tokio pobūdžio didžiųjų valstybių susitikimuose po Krymo aneksavimo 2014 m. ir išpuolių Rytų Ukrainoje.

Tokių susidūrimų ir pavojingų situacijų ore, vandenyje ir sausumoje periodiškai kildavo pastaruosius dvejus metus, jos neatsiejamos nuo stiprėjančio rungtyniavimo ir karinės jėgos didinimo su Šaltojo karo atgarsiais tarp Vašingtono ir Maskvos.

Bet amerikiečių valdžios pareigūnai teigia, kad pastaruoju metu beveik vienu metu pagausėjo incidentų, kurių kiekvienas didina nelaimingų atvejų ir klaidų tikimybę, rašoma straipsnyje.

„Agresyvūs Rusijos veiksmai suaktyvėjo pastaraisiais mėnesiais, – mano į atsargą išėjęs generolas, buvęs aukšto rango NATO karių vadas K. M. Scaparrotti. – Manau, jie įžvelgia galimybę būti agresyvesniems, kol pasaulis susitelkęs į koronavirusą. Jie taip pat žino, kad JAV sumažino karinių pajėgų Vokietijoje, apie kitas trintis aljanse. Tinkamas metas įnešti daugiau streso?“

Atsakydamas į klausimą apie incidentą praėjusią savaitę Sirijos šiaurės rytuose, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė: „Mes glaudžiai bendradarbiaujame su rusais tokiais klausimais, kad pasakytume – tai nepriimtinas elgesys, į kurį Amerika atsakys.“

Problemos Sirijoje prasidėjo antradienį ryte, tada, kai vyko eilinis amerikiečių patruliavimas (bent jau taip jį vadina Pentagonas) regione prie Deiriko. JAV politiko teigimu, rusų kareiviai vis dažniau susiduria su amerikiečių kariais automagistralėse regione, pažeisdami dviejų šalių susitarimą nepriartėti vieniems prie kitų.

JAV išvedė savo pajėgas iš didžiosios šio regiono dalies prieš turkų pasieniečių puolimą pernai rudenį. Trečiadienį tviteryje pasirodžiusi filmuotoje susidūrimo medžiagoje matyti, kaip rusų ir amerikiečių transporto priemonės greitai važiuoja atviroje vietovėje, o rusų automobilis taranuoja amerikiečių automobilį ir rusų sraigtasparnis skrenda žemai virš amerikiečių pajėgų.

„Po šio susidūrimo kilo barnis, abipusiai priekaištai tarp dviejų šalių. Tokie nesaugūs ir neprofesionalūs veiksmai nusižengia konfliktų sprendimo protokolams, kurių laikytis JAV ir Rusija įsipareigojo 2019 m. gruodį“, – trečiadienį pareiškė Baltųjų Rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Ullyotas.

Kitą dieną Pentagono ir JAV Centrinės vadavietės atstovai dar griežčiau pasmerkė Rusijos veiksmus. Rusai „toliau agresyviai ir neatsakingai persekiojo koalicijos konvojų, sudavė amerikiečių transporto priemonei smūgį iš šono, o rusų sraigtasparnis praskrido ypač žemai“, nesinaudojo nustatytais ryšio kanalais ir nepateikė užklausos perskristi saugią zoną Sirijos rytuose prie Deiriko, pabrėžė Centrinės vadavietės kapitonas Billas Urbanas.

Jo teigimu, septyni amerikiečių kariai buvo gydomi nuo smegenų sukrėtimo jų bazėje Sirijoje, po to greitai grįžo į tarnybą.

Pentagono pareiškimas stipriai skyrėsi nuo rusų duomenų. Netrukus po incidento vykusiame pokalbyje telefonu su generolu Mark A. Milley, Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininku, Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas pareiškė, kad amerikiečių kariai mėgino užblokuoti rusų patrulį, „pažeisdami esamus susitarimus“, rašoma Rusijos ambasados pranešime feisbuke.

Pokalbio metu V. Gerasimovas pasakė generolui M. Milley, kad koalicijos vadai iš anksto žinojo, kad rusų kariai vyks per šį rajoną, teigiama pranešime.

Generolo M. Milley atstovas spaudai patvirtino, kad kalbėjosi su rusu kolega, bet nesutiko atskleisti skambučio detalių.

Šiaurės Amerikos Oro ir kosminės gynybos vadavietės duomenimis, ketvirtadienį, 5 tūkst. mylių nuo ten atstumu vėl paaštrėjo konkuravimas, kai naikintuvai „F-22“ perėmė šešis rusų priešlaivinius lėktuvus „Tu-142“, skridusius apie 50 jūrmylių nuo Aliaskos kranto tarptautinėje oro erdvėje.

Nors Rusija kartais paleidžia karinių lėktuvų šioje zonoje, už JAV ir Kanados oro erdvės ribų, o šiuos įsiveržimus įprastai sutinka amerikiečių arba kanadiečių lėktuvai, siekdami kontroliuoti rusų lėktuvus, amerikiečių valdininkai teigia, kad pastaraisiais mėnesiais tokių skrydžių padaugėjo, rašoma straipsnyje.

Šiaurės Amerikos Oro ir kosminės gynybos vadavietės vadas generolas leitenantas Glenas D. VanHerckas konstatavo, kad šiemet įvyko daugiau nei 10 tokių įsiveržimų – daugiau nei per pastaruosius metus.

Kitą dieną, penktadienį, JAV pademonstravo savo galią – apskrido NATO šalis Europoje keturiais bombonešiais „B-52“. Veiksmai „akis už akį“ tęsėsi, kai du rusų naikintuvai „Su-27“ ne kartą praskrido vos už 100 pėdų prieš vieną iš „B-52“, o tai, amerikiečių kariškių teigimu, buvo nesaugu ir neprofesionalu. Kilusi turbulencija apribojo „B-52“ galimybes manevruoti, teigiama pranešime.

Danija antradienį pranešė iškvietusi Rusijos ambasadorių pasiaiškinti dėl praeitą savaitę vieno Rusijos naikintuvo įvykdyto oro erdvės pažeidimo, šalyje vykstant NATO pratyboms.

„Rusijos įvykdytą nepriimtiną Danijos oro erdvės pažeidimą vertinu labai rimtai. Absoliučiai būtina, kad visi, įskaitant Rusiją, gerbtų pagrindines taisykles ir tarptautinius principus“, – sakoma užsienio reikalų ministro Jeppe Kofodo pareiškime.

„Ši žinia šiandien buvo perduota Rusijos ambasadoriui. Buvo aiškiai pareikšta, kad tai neturi pasikartoti“, – pridūrė jis.

NATO irgi pasmerkė Rusijos agresyvų elgesį.

Minėtas incidentas įvyko praeitą penktadienį virš Danijai priklausančios Bornholmo salos Baltijos jūroje. Aljansas nurodė, kad Rusijos naikintuvas Su-27 perėmė JAV strateginį bombonešį B-52 ir lydėdamas jį gana toli įskrido į Danijos oro erdvę virš šios salos.

JAV lėktuvas dalyvavo mokymuose, per kuriuos šeši B-52 per vieną dieną praskrido virš visų 30 NATO narių. Juos lydėjo arba kituose manevruose dalyvavo apie 80 naikintuvų iš įvairių Aljanso šalių.

Bloko pareiškime sakoma, kad toks „reikšmingas NATO valstybės oro erdvės pažeidimas“ yra „pirmasis per kelerius metus ir atspindi naują Rusijos provokuojamo elgesio lygį“.

Nepriklausomi Kremliaus politikos analitikai teigia, kad rusų provokacijos veikiausiai tęsis, jeigu D. Trumpo administracija nesiims agresyvesnių veiksmų.

„Rusija elgiasi taip, kad visada šiek tiek peržengtų ribas ir lauktų atsako, – mano Europos politikos analizės centro Vašingtone prezidentė, vykdomoji direktorė Alina Poliakova. – Toks išliekantis rusų elgesio modelis reiškia, kad mes nenumatėme rimtų padarinių, siekiant užkirsti kelią eskalavimui visose arenose, kur rusai siekia pakenkti JAV interesams.“