Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vadovas Fernando'as Ariasas teigė, kad Hagoje įsikūrusi organizacija yra pasiruošusi padėti bet kuriai valstybei narei, kuri prašys organizacijos paramos.

„Pagal Cheminio ginklo konvenciją, bet koks individo apnuodijimas, panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą, laikomas cheminio ginklo panaudojimu. Tokia galimybė kelia didelį susirūpinimą“, – pranešime teigė F. Ariasas.

OPCW vadovas taip pat pabrėžė, kad „cheminio ginklo panaudojimas, nesvarbu kas ir kokiomis aplinkybėmis tai įvykdė“, yra „smerktinas ir visiškai prieštarauja tarptautinės bendruomenės priimtiems teisiniams principams“.

„OPCW ir toliau stebės situaciją, organizacija pasiruošusi įsitraukti ir padėti bet kuriai pusei, kuri paprašytų jos paramos“, – sakė organizacijos vadovas.

Vokietija paskelbė žadanti susisiekti su OPCW organizacija dėl A. Navalno atvejo, tačiau neatskleidė, ar žada prašyti organizacijos pagalbos, numatytos pagal Cheminio ginklo konvenciją.

Berlynas trečiadienį pranešė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“ grupės nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga, 2018 metais JK panaudota apnuodijant buvusį agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą.

A. Navalnas praėjusį mėnesį prastai pasijuto skrydžio iš Sibiro metu. Jis iš pradžių buvo gydomas vienoje Rusijos ligoninėje, o vėliau perkeltas į Berlyną. Jis šiuo metu vis dar paniręs į komą, tačiau jo būklė pamažu gerėja, trečiadienį pranešė jo gydytojai.