Vadovauti KGB paskirtas Ivanas Tertelis, iki šiol vadovavęs Valstybės kontrolės komitetui, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA ir platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“, susijęs su prezidentūros spaudos tarnyba.

Jis šiame poste pakeitė Valeryjų Vakulčyką, kuris dabar paskirtas Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretoriumi.

Apžvalgininkai šiuos paskyrimus laiko A. Lukašenkos siekiu dar sugriežtinti valstybės kontrolę.

“Tai yra dalis akivaizdžios policinės valstybės stiprinimo tendencijos, – sakė Minske dirbantis nepriklausomas politikos ekspertas Aleksandras Klaskovskis. – Represijos stiprės.“

Permainų svarbiose struktūrose A. Lukašenka ėmėsi šalyje jau ketvirtą savaitę tęsiantis protestams dėl jo perrinkimo šeštai kadencijai. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais ir reikalauja naujo balsavimo.

66-erių buvęs kolūkio pirmininkas, jau 26 metus geležiniu kumščiu valdantis 9,5 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją ir pramintas „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“, protestuotojus vadina Vakarų marionetėmis ir atsisako vesti su jais derybas.

Valerijus Vakulčikas (atsistojęs)

Pirmosiomis protestų dienomis po prezidento rinkimų milicija sulaikė beveik 7 tūkst. žmonių ir žiauriai sumušė šimtus demonstrantų. Brutalūs jėgos struktūrų veiksmai sulaukė griežto tarptautinės bendrijos pasmerkimo ir dar pakurstė protestus. Vėliau valdžia pakeitė taktiką ir ėmėsi slopinti protestus pasitelkusi grasinimus, selektyvius protestuotojų sulaikymus ir aktyvistų baudžiamąjį persekiojimą.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad trečiadienį 24 asmenys buvo sulaikyti dėl dalyvavimo nesankcionuotose protesto akcijose. Jiems gali būti skirtos baudos arba iki 15 parų administracinio arešto.

Baltarusijos prokurorai nusitaikė į protestų judėjimo lyderius ir pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos, turinčios rūpintis taikiu valdžios perėmimu.

Praėjusią savaitę dviem Koordinacinės tarybos nariams – Siarhejui Dyleuskiui ir Volhai Kavalkovai – buvo skirta po 10 parų administracinio arešto už nesankcionuotų protesto akcijų organizavimą.

V. Kavalkovai ketvirtadienį buvo skirta dar 15 parų arešto už masinių renginių organizavimo tvarkos pažeidimus. S. Dyleuskiui irgi gresia nauji kaltinimai.

Bandydama slopinti neramumus valdžia taip pat panaikino daugelio baltarusių žurnalistų akreditacijas bei išsiuntė iš šalies kai kuriuos užsienio žurnalistus.

Šeštadienį į Rusiją buvo išsiųsti du Maskvoje dirbantys naujienų agentūros AP žurnalistai, atvykę į Baltarusiją nušviesti protestų. Baltarusių žurnalistams, dirbantiems naujienų agentūrai AP, buvo nurodyta, kad atšaukiami jiems išduoti žurnalisto pažymėjimai.

Anksčiau šią savaitę buvo sulaikyti keli baltarusių žurnalistai, kuriems pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo nesankcionuotuose protestuose.

Trečiadienį vakare milicija sulaikė du populiarius televizijos laidų vedėjus, pasitraukusius iš valstybinės televizijos ir išreiškusius palaikymą protestuotojams.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga nelaiko rugpjūčio 9-ąją vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų laisvais ir sąžiningais. Vakarai ragina Minską pradėti dialogą su opozicija. A. Lukašenka tokią galimybę griežtai atmeta.

Autoritarinis šalies lyderis ėmėsi žingsnių užsitikrinti Rusijos palaikymą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad yra pasirengęs pasiųsti į Baltarusiją teisėsaugos pareigūnų, jei pablogėjus padėčiai to paprašytų A. Lukašenka. Visgi jis pridūrė kol kas nematąs tam reikalo.

Ketvirtadienį Rusijos premjeras Michailas Mišustinas atvyko į Minską aptarti Baltarusijos valstybės skolos refinansavimo sąlygų.