BBC rusų tarnybai V. Uglevas aiškino, kad yra kelios „Novičiok“ rūšys.

„234-ojo tipo „Novičiok“, kuriuo buvo apnuodytas Sergejus Skripalis, būsena yra skystoji, – paaiškino jis. – Jį naudojant gali nukentėti pašaliniai asmenys. Yra 242-asis tipas, kietosios būsenos. Juo padengiami apnuodyti skirti reikmenys, nes šio tipo „Novičiok“ turi patekti į raumenis.

Per kvėpavimo organus ir odą apnuodyti nepavyks, nes medžiaga yra kietosios būsenos. Mano paskutinis kontaktas su „Novičiok“ buvo būtent su kietosios būsenos rūšimi. Poveikis – žaibiškas.

Iš karto pamerkiau ranką į druskos rūgštį. Po incidento ranka „prakaitavo“ keletą metų, visą laiką buvo drėgna. 242-asis „Novičiok“ naudojamas teroristiniam, individualiam apnuodijimui.“

V. Ugliovas sakė, kad jeigu A. Navalnas iš tikrųjų buvo apnuodytas „Novičioku“, pasikėsinimo nužudyti sumanytojai klaidingai manė, jog šios medžiagos neįmanoma aptikti, rašo BBC rusų tarnyba.

„Novičioko pėdsakų galima rasti net mirusių žmonių organizme, nes ši medžiaga ilgam nusėda visų rūšių cholinosterazėje. O analizės metu nustatyti fluoro ir fosforo junginiai patvirtins, kad kaip nuodas buvo naudojamas „Novičiok“ arba kitos fosfoorganinės nuodingosios medžiagos, pasižyminčios fluoro ir fosforo junginiais, tokios kaip zarinas, zomanas“, – aiškino mokslininkas.

Vladimiras Uglevas

„Kalbant apie simptomus, jie priklauso nuo to, kokiu būdu į organizmą pateko nuodai. Vyzdžio susitraukimo (miozės) nesukelia ant odos patekusi VX tipo nuodingoji medžiaga. Ar miozė atsiranda, jei ant odos pateko „Novičioko“, nežinau, nes neteko bendrauti su nukentėjusiaisiais – jie greitai paliko šį pasaulį. Visais kitais apnuodijimo atvejais – intraveniniu, intraraumeniniu, peroraliniu, juo labiau per akių, nosies, burnos gleivinę – miozė bus“, – reziumavo chemikas.

Per interviu rugpjūčio 30 d. „Echo Moskvy“, V. Ugliovas sakė, kad nuodinga medžiaga galėjo padengti A. Navalno drabužius: apatines trumpikes, kojines, marškinėlius.

„Ryte Aleksejus, kaip visada, kaip normalus žmogus, atsikėlė, nusiprausė po dušu, apsirengė švariais drabužiais ir nuvažiavo į oro uostą. Kadangi nuodingosios medžiagos poveikis per odą yra gerokai lėtesnis nei, tarkime, jeigu į organizmą patektų peroraliniu būdu, per virškinimo sistemos organus, raumenis ar įkvėpus, tai kaip tik ir praėjo maždaug tiek pat laiko, kaip ir apnuodijimo Bulgarijoje atveju.

T. y. jie susirinko, visi trys gavo kažkokią nuodingosios medžiagos dozę ir išsiskirstė, o vakare jiems pasidarė bloga. Lygiai taip pat nutiko ir Aleksejui.

Neteigiu, kad tai „Novičiok“. Priešingai – esu kategoriškai prieš tokius teiginius, nes mūsų instrukcijose buvo nurodyta, kad jokiu būdu negalima naudoti atropino. O dabar visais atvejais padeda atropinas.

Visgi pagrindinė bėda yra ta, jog nėra duomenų, kaip buvo gydomi, pavyzdžiui, Anglijoje apnuodyti Skripaliai, kaip buvo gydomi Jemeljano Gebrevo sūnus ir verslo partneris. Todėl labai sunku padaryti konkrečią išvadą“, – „Echo Moskvy“ anksčiau kalbėjo V. Uglevas.

Kitas nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos kūrėjas Vilas Mirzajanovas taip pat sako, kad A. Navalnas galėjo būti apnuodytas kitokia „Novičiok“ versija nei ta, kuri panaudota prieš Skirpalius Solsberyje.

„S. ir J. Skripaliai apsinuodijo, „Novičiok“ patekus per odą, taip pat tam tikras medžiagos kiekis pateko jiems ant rankų. Šiuo atveju, „Novičiok“ greičiausiai pateko į virškinamąjį traktą. Man atrodo, šį kartą naudojo kitą versiją – „Novičiok“, kurio kodinis pavadinimas A-261. Vietoje amidino grupės medžiagos jie prijungė prie „Novičiok“ molekulės guanidiną. Tai padarė dar „Novičiok“ kūrėjas Piotras Kirpičiovas. Visų pirma, tai suteikė galimybę beveik 10 kartų padidinti toksiškumą, lyginant su Solsberyje naudota medžiaga. Antra, tai jau sausa medžiaga. Ją galima sumaišyti su cukrumi, įberti į arbatos pakelį. Pakanka kelių jo miligramų, norint nužudyti žmogų“, – interviu radijui „Svoboda“ sakė V. Mirzajanovas.

Vyras įsitikinęs, kad padariniai A. Navalno sveikatai bus ilgalaikiai.

„Nežinau atvejų, kad po apnuodijimo fosforo organinėmis kovinėmis nuodingomis medžiagomis būtų visiškai atsistatęs organizmas. Sovietiniais laikais tokių medžiagų poveikį patyrę žmonės jau niekada nebedirbo ankstesnio savo darbo, jų nebepriimdavo į ankstesnes pareigas, nes visi tai suprato“, – kalbėjo vienas „Novičiok“ kūrėjų.

Jis buvo paklaustas, ar jei A. Navalnas apnuodytas nauja „Novičiok“ versija, ar ji galėjo būti mažiau pavojinga aplinkiniams.

„Taip, jei tai biri medžiaga, jos garai jau praktiškai nepavojingi (Skripalius, kaip parodė tyrimas, apnuodijo želė konsistencijos „Novičiok“ versija, kuria patepė durų rankeną). Netgi, sakyčiau, visiškai nepavojingi [garai], jie nepereis net per popierių. Įbėrus jų į arbatos pakelį – to pakanka. Niekas šito nepastebės. „Operatoriui“ – vadinkime teroristą operatoriumi – jis irgi nepavojingas. Jis galėjo netgi plikomis rankomis išimti jį ir įdėti į arbatą. Birią „Novičiok“ versiją sukūrė P. Kirpičiovas, jį išbandė Šichanų poligone. Paaiškėjo, kad ši versija 10 kartų stipresnė, nei jo sukurtos medžiagos А-230 ir А-232“, – sakė cheminių ginklų kūrėjas, kuriam Rusijoje teko stoti prieš teismą dėl „Novičiok“ programos fakto atskleidimo.

Vilas Mirzajanovas

Pasaulis reiškia pasipiktinimą

Vakarų lyderiai trečiadienį pareikalavo Maskvos paaiškinimų, Vokietijai paskelbus, kad rusų opozicijos veikėjas A. Navalnas „bandant jį nutildyti“ buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

44 metų A. Navalnas praėjusį mėnesį tapo vienu iš daugelio Rusijos perbėgėlių ir prezidento Vladimiro Putino kritikų, apnuodytų ar nunuodytų įtartinomis aplinkybėmis. Šiuo metu jis gydomas ligoninėje Berlyne.

Vokiečių kariškių cheminių ginklų laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos kariškių laboratorijos išvados iškėlė „labai rimtų klausimų, į kuriuos tik Rusija gali ir privalo atsakyti“, pareiškė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Neabejotina, kad Aleksejus Navalnas yra nusikaltimo auka, – sakė ji. – Jį norėta nutildyti, ir aš tai smerkiu griežčiausiais įmanomais žodžiais.“

Naujienos paskatino Europos lyderius vėl pasmerkti Maskvą dėl šio įvykio, kuris ir taip buvo smarkiai padidinęs įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, kad A. Navalno apnuodijimas yra piktinantis, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pavadino jį šokiruojamu ir neatsakingu.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasmerkė tai, ką pavadino „niekingu ir bailiu poelgiu“.

„Rusijos žmonės turi teisę taikiai reikšti savo nuomonę nebijodami jokių bausmių ir jau tikrai ne [bausmių] cheminėmis medžiagomis“, – rašė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Ullyotas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasmerkė „šokiruojantį“ A. Navalno apnuodijimą kovine medžiaga bei paragino Maskvą atlikti „nuodugnų ir skaidrų“ tyrimą.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas sakė esąs šokiruotas Vokietijos pranešimo ir paragino Maskvą pateikti paaiškinimus.

„Šokiruotas kanclerės Merkel pareiškimo, kad Navalnas buvo apnuodytas cheminiu ginklu „Novičiok“. Palaikau kontaktus su Vokietija dėl tolesnių veiksmų. Mums reikia Rusijos paaiškinimų. Nebaudžiamumas neleistinas“, – tviteryje parašė jis.

Italijos užsienio reikalų ministerija ir Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as taip pat pasmerkė A. Navalno apnuodijimą.

„Šokiruoja tai, kad tokia žinia jau nebešokiruoja – panašaus verdikto daug kas ir tikėjosi“, – pareiškė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Būklė gerėja

„Novičiok“ grupės medžiagos gali būti naudojamos kaip itin smulkūs milteliai, skysčiai ar garai.

Tokia medžiaga, kaip žinia, buvo panaudota bandant Jungtinėje Karalystėje nunuodyti buvusį dvigubą agentą S. Skripalį. Vakarai mano, kad jį nužudyti įsakė Kremlius, nors Rusija tai neigia.

44-erių A. Navalnas, vienas didžiausių prezidento V. Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir, lėktuvui skubiai nutūpus Omske, buvo nugabentas į šio miesto ligoninę.

A. Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste.

Rugpjūčio 22-ąją jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sibire A. Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

Kremlius, anksčiau abejojęs vokiečių gydytojų patikimumu, paskelbė, kad Rusija yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti.

Rusijos ambasada Berlyne paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma: „Raginame savo partnerius vengti bet kokio šio incidento politizavimo ir remtis tik patikimais faktais, kurie, kaip tikimės, bus kuo greičiau pateikti.“

„Charite“ tuo tarpu pranešė, kad A. Navalno, kuris jau maždaug dešimtmetį yra garsus Rusijos opozicijos politikas, būklė gerėja.

Tačiau charizmatiškasis teisininkas, studijavęs Yale'io universitete, toliau yra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato.

Gydytojai sako, kad su laiku organizmas gali apsivalyti nuo minimos nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuri sutrikdo ryšius tarp smegenų, pagrindinių organų ir raumenų.

„Panašu, kad atsigavimas užtruks ilgai, – sakoma ligoninės pranešime. – Kol kas per anksti vertinti ilgalaikes pasekmes, kurias gali turėti šis sunkus apnuodijimas.“

Skripaliai, A. Litvinenka

Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai šiuo metu itin prasti, Briuselis ir Maskva nesutaria dėl virtinės klausimų nuo Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos Sirijos lyderiui Basharui al Assadui iki įtariamo kišimosi į rinkimus.

ES nuo 2014 metų taiko sankcijas ištisiems Rusijos ekonomikos sektoriams.

Prieš dvejus metus Kremlius taip pat buvo kaltinamas bandymu Solsberyje „Novičioku“ nužudyti S. Skripalį. Jis ir jo duktė Julija daug dienų buvo komos būsenos, bet galiausiai pasveiko, tačiau mirė vietos gyventoja Dawn Sturgess, paėmusi išmestą kvepalų buteliuką, į kurį, kaip įtariama, buvo supiltas „Novičiokas“.

Dėl Skripalių apnuodijimo JAV, ES narės, NATO ir kitos šalys koordinuodamos savo veiksmus išsiuntė per 150 Rusijos diplomatų, o Maskva ėmėsi atitinkamų atsakomųjų priemonių.

A. Navalnas apnuodytas po to, kai pernai rugpjūtį viename Berlyno parkų dieną buvo nušautas buvęs čečėnų kovotojų vadas. Vokiečių prokurorai kaltino Rusiją užsakius nužudyti 40 metų čečėnų kilmės Sakartvelo pilietį Zelimchaną Changošvilį, kuriam Berlyno Tyrgarteno parke buvo du kartus iš arti šauta į galvą.

A. Merkel gegužės mėnesį taip pat paskelbė, kad Rusija prieš ją vykdė įsilaužėlių atakas ir kad ji turinti šių „piktinančių“ bandymų šnipinėti konkrečių įrodymų.

Kaltinant Rusiją kritikų nuodijimu, toksiška arbata minima ne pirmą kartą.

2006 metų lapkričio pabaigoje, praėjus kelioms savaitėms po to, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210, mirė buvęs KGB agentas ir Kremliaus kritikas Aleksandras Litvinenka.

Tyrimą atlikę britų tyrėjai 2016 metų sausį dėl šio apnuodijimo apkaltino Maskvą. Maskva kaltinimus paneigė.