Praeivių nufilmuoto incidento videomedžiagą savo „Telegram“ kanale išpublikavo Antonas Motolka.

Neprisistatę OMON darbuotojai priėjo prie žmonių ir pareiškė, kad „renginys nesankcionuotas“, taigi jie privalo išsiskirstyti. Į gyventojų žodžius, kad šiandien – rugsėjo 1-oji ir jie švenčia su vaikais, OMON nariai atsakė: „Jūs čia esate su simbolika.“ Iš tiesų vienas vaikinas ir mergina su vaiku turėjo baltos ir raudonos spalvos vėliavas.

Žmonės pasipiktino ir pareiškė, kad įstatymas šios simbolikos nedraudžia. Tuo metu juodai vilkintys OMON nariai toliau vaikščiojo tarp vaikų su tėvais, kalbėjosi tarpusavyje su racijomis, dalis iš jų sustojo į eilutę ir užtvėrė praėjimą. Išsigandę vaikai pradėjo verkti.

„Ar negalime su vaikais pasivaikščioti parke rugsėjo 1 d.? Mes juk su vaikais parke, o ne kalėjime. Ką jūs darote? Jūs, draugai, pamiršote, kas gerai, o kas blogai“, – sakė moterys.

Tuo metu du darbuotojai sulaikė ir nusivedė jaunuolį su vėliava tarnybinio mikroautobuso link. Tai dar labiau papiktino žmones.

„Vyrai, vaikai verkia, kaip jums ne gėda“, – sakė žmonės. Viską, kas vyko, filmavo pareigūnas civiliais drabužiais.

OMON nariai pastovėjo sutrikę priešais žmones, paskui trys paėjo į jaunuolių pusę, veikiausiai ketino juos sulaikyti, bet sugėdinti moterų grįžo. Greitai jie apsisuko ir nuėjo. Vyresnio amžiaus moteris ėmė eiti jiems iš paskos ir reikalauti, kad paleistų sulaikytuosius. Tada vienas būrio narys atsisuko ir agresyviai paliepė neprovokuoti jų.

Kaip rašo vietos leidinys ex-press.by, po to, kas atsitiko, žmonės parašė pareiškimą Žodzinos miesto vykdomajam komitetui, miesto milicijos viršininkui ir Tiriamojo komiteto skyriaus viršininkui.

Jie pareikalavo paaiškinti, kas ir kodėl iškvietė OMON, kuris neturi pastovios dislokacijos Žodzinoje ir kurį miesto vadovas streikų metu žadėjo išvesti iš miesto ir įvertinti jėgos struktūros atstovų veiksmus teisiniu požiūriu. Pareiškimą pasirašė apie 40 žmonių.

Baltarusijoje jau ketvirtą savaitę tęsiantis protestams dėl Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais ir ragina surengti naują balsavimą.

Autoritarinis šalies lyderis ėmėsi žingsnių užsitikrinti Rusijos palaikymą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad yra pasirengęs pasiųsti į Baltarusiją teisėsaugos pareigūnų, jei pablogėjus padėčiai to paprašytų A. Lukašenka. Visgi jis pridūrė kol kas nematąs tam reikalo.