Tūkstančiai demonstrantų Sofijos centre skandavo „Atsistatydinimas“ ir „Mafija“. Kai kurie jų prie parlamento mėtė dūminius užtaisus, petardas, akmenis ir butelius. Padėtis paaštrėjo, kai keli demonstrantai pamėgino pralaužti policijos užtvarą aplink parlamento pastatą.

Pareigūnai su apsauginiais skydais atstūmė demonstrantus. Policija naudojo pipirines ir ašarines dujas bei garsines granatas. Daugelis į ligoninę atvežtų sužeistųjų skundėsi nudegimais ir kvėpavimo problemomis. Tarp nukentėjusiųjų, žinybų duomenimis, buvo 37 policininkai. Likę sužeistieji yra demonstrantai ir žurnalistai.

Policijos vadovas Georgis Chadschiewas atmetė žmogaus teisių aktyvistų kaltinimus, kad saugumo pajėgos reagavo neadekvačiai. Tarp sulaikytųjų, jo teigimu, buvo policijai žinomų futbolo chuliganų.

Protestus pakurstė vyriausybės planai keisti konstituciją. Trečiadienį B. Borissowo partija „Gerb“ parlamente gavo reikalingus 120 balsų, kad žengtų pirmąjį žingsnį. Vis dėlto stebėtojai abejoja, kad vyriausybė surinks 160 reikalingų balsų tolesniam proceso etapui.

Kritikai kaltina B. Borissową, kad konstitucijos reforma nenumato stipresnės atsiskaitomumo prievolės Bulgarijos generaliniam prokurorui. Dabartinis generalinis prokuroras Iwanas Geschewas yra kaltinamas ryšiais su įtakingais oligarchais, reikalaujama jo atsistatydinimo.

Reforma apribotų ir prezidento teises. Dabartinis šalies vadovas Rumenas Radewas labai kritiškai vertina B. Borissowo vyriausybę. Jis kaltina ją „ryšiais su oligarchais“ ir remia demonstrantų reikalavimus.

Dėl jau kelis mėnesius trunkančių protestų R. Radewas trečiadienį vėl pareikalavo pirmalaikių rinkimų. „Pasitikėjimas galutinai prarastas“ , - sakė opozicinių socialistų remiamas buvęs generolas.

B. Borissowas dešimt metų beveik be perstojo yra valdžioje. 2013 ir 2016 metais jis atsistatydino, tačiau po kelių mėnesių vėl grįžo vadovauti vyriausybei. Vis dėlto dabar jis nesutinka trauktis, kol kovą nesibaigs trečioji jo kadencija.

Bulgarija yra ES šalis, kurioje korupcija labiausiai išsikerojusi. Valstybė yra palyginti skurdi. Nedidelė grupė oligarchų kontroliuoja didelę dalį ekonomikos.