Kaltininkai turėtų būti patraukti atsakomybėn, pareiškė ji, Vokietijos vyriausybei pranešus, kad šalies medikai, gydantys A. Navalną Berlyne, nustatė, jog jis buvo apnuodytas tos pačios grupės medžiaga, kaip ir „Novičiok“.

„Kanclerė (Angela) Merkel mane informavo, kad Rusijos opozicijos lyderis Navalnas buvo užpultas panaudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą jo paties šalyje“, – tviteryje parašė U. von der Leyen.

„Tai dar vienas niekingas ir bailus poelgis. Kaltininkus reikia patraukti atsakomybėn“, – pridūrė ji.

44-erių A. Navalnas, vienas didžiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pranešė, kad trečiadienį į ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius. Jam perduotas Vokietijos raginimas „visiškai ir skaidriai“ ištirti A. Navalno apnuodijimo atvejį.

Klinika „Charite“ trečiadienį paskelbė, kad A. Navalno būklė „toliau gerėja“, tačiau jam tebėra sukelta medikamentinė koma, vyras prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato.