Indija ir Kinija, tarp kurių 1962 metais buvo kilęs pasienio karas, pastaruoju metu įsitraukė į nemažai ginčų ir mirtinų susirėmimų.
Birželį smurtinio susirėmimo su Kinijos pajėgomis Ladako regione metu žuvo 20 Indijos karių. Savaitgalį įvyko dar du incidentai, vieno kurių metu žuvo vienas Indijos specialiųjų pajėgų narys.

Indija po birželį įvykusio incidento paskelbė apie 59 kiniškų programėlių draudimą, tarp kurių – ir vaizdo įrašų dalijimosi programėlė „TikTok“. Liepą į sąrašą buvo pridėtos dar 47 programėlės.

Programėlė PUBG šalyje turi daugybę jaunų vartotojų. Bendrovė teigė žinanti apie Indijos vyriausybės žingsnį, tačiau jį komentuoti atsisakė. Žaidimą sukūrė viena Pietų Korėjos bendrovė, tačiau visame pasaulyje paplitusią mobiliąją programėlės versiją išvystė būtent „Tencent“.

Tarp kitų programėlių, į kurias nusitaikė Indija, yra daugiau žaidimų, internetinių mokėjimo paslaugų programėlių, pažinčių programėlių ir netgi programinės įrangos, skirtos nuotraukų retušavimui.

Šalies informacinių technologijų ministerija programėles apkaltino vagiant vartotojų duomenis ir juos perduodant užsienio jėgoms.
„Indijos nacionaliniam saugumui ir gynybai kenksmingų elementų gavyba ir profiliavimas, kenkiantis Indijos suverenitetui ir vientisumui, kelia labai didelį susirūpinimą, dėl kurio reikia imtis skubių priemonių“, – teigė ministerija.

Indija dėl pasienio nesutarimų kaimyninę šalį vis dažniau atakuoja ekonominėmis priemonėmis. Šalis ne vien uždraudė programėles, o ir įšaldė sutartis su Kinijos bendrovėmis šalies 5G tinklų vystymo programoje ir ėmė blokuoti Kinijos prekes uostuose ir muitinės postuose.

Indija praeityje yra pateikusi perspėjimą, kad dvišaliams santykiams gali būti padaryta negrįžtamos žalos, jei Kinija nesugrąžins savo karių į pozicijas, užimtas iki gegužės.

Įtampa pasienyje šiuo metu yra pasiekusi aukštumas, neregėtas nuo pat 1962 metais vykusio karo.

Abi pusės į ginčijamą regioną yra nusiuntusios dešimtis tūkstančių karių, o Indija, Ladake esančių šaltinių teigimu, savaitgalį jų dislokavo dar daugiau.

Indija apkaltino Kinijos pajėgas savaitgalį bandžius pasiglemšti daugiau teritorijų, tačiau šalies pajėgos, įskaitant specialiąsias pajėgas, užgrobė daugybę kalvų, vyraujančių viename strateginiame slėnyje.

Indijos ir Kinijos pareigūnai trečiadienį pasienyje jau trečią dieną iš eilės vedė skubias derybas, tačiau kol kas apie padarytą pažangą nepranešama.