Demonstrantai jau beveik du mėnesius blokuoja kelius ir kasdien organizuoja mitingus sostinėje Sofijoje bei kituose miestuose, reikalaudami premjero Boiko Borisovo ir vyriausiojo prokuroro Ivano Geševo atsistatydinimo, kaltindami juos favoritizmu oligarchų atžvilgiu.

B. Borisovas jau atleido keletą įtakingų savo vyriausybės ministrų ir neseniai pasiūlė priimti naują konstituciją, tačiau protestuotojai pasiūlymą atmetė.

Tūkstančiai į centrines Sofijos gatves nuo trečiadienio ryto išėjusių demonstrantų skandavo „Atsistatydink“, „Mafija“, ir svaidė į policiją akmenis, kiaušinius ir pomidorus.

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas, pipirines ir ašarines dujas.

Ligoninės atstovai pranešė, kad per susirėmimus, kai protestuotojai bandė prasiveržti pro pareigūnų su pilna riaušių malšinimo ekipuote kordoną aplink parlamento pastatą, buvo sužeisti daugiau kaip 45 žmonės, įskaitant 27 policininkus ir kelis žurnalistus.

Šeši asmenys buvo hospitalizuoti dėl tokių sužalojimų kaip cheminiai nudegimai ar kvėpavimo sutrikimų.

Sofijos policijos viršininkas Georgy Hadzhievas neigė Bulgarijos Helsinkio komiteto kaltinimus, kad pareigūnai panaudojo neproporcingą jėgą.

„Pasitikėjimas tikrai yra prarastas“

G. Hadzhievas sakė, kad buvo sulaikyti daugiau kaip 35 žmonės, dauguma jų – anksčiau teisti futbolo ultros.

Susirėmimai vyko parlamentui susirinkus į rudens sesiją, kurioje turėtų būti svarstomas vyriausybės pasiūlymas priimti naują konstituciją, nors tokių ketinimų sėkmė abejotina.

Trečiadienį B. Borisovo partija GERB surinko būtiną daugiau kaip 120 įstatymų leidėjų paramą, kad projektas galėtų judėti į priekį, tačiau atrodo itin menkai tikėtina, kad jam pavyks surinkti 160 balsų, jog būtų galima pereiti prie kito naujos konstitucijos priėmimo etapo.

Sakydamas kalbą parlamente protestuotojus palaikantis šalies prezidentas Rumenas Radevas paragino įstatymų leidėjus „oriai išeiti iš krizės“, atveriant kelią pirmalaikiams rinkimams.

„Pasitikėjimas tikrai yra prarastas“, – sakė jis.

Beveik be pertraukų daugiau nei dešimtmetį valdžioje esantis B. Borisovas atsisako atsistatydinti.

Apžvalgininkai siūlymą pakeisti konstituciją vertina kaip B. Borisovo bandymą laimėti laiko, kad išliktų poste iki dabartinės trečiosios savo kadencijos pabaigos 2021 metų kovą.

Aktyvistai taip pat kritikuoja naujos konstitucijos idėją. Šis projektas ypač smerktas už tai, kad nenumato vyriausiojo prokuroro atskaitomybės pagerinimo – šią problemą jau seniai pabrėžė Bulgarijos ir tarptautiniai stebėtojai bei Europos Žmogaus Teisių Teismas – nors jame ir buvo numatyta apriboti prezidento teises.

Debatai dėl naujos konstitucijos parlamente gali užtrukti ilgus mėnesius.

Praėjus 13 metų po įstojimo į Europos Sąjungą Bulgarija išlieka skurdžiausia ir labiausiai korumpuota bloko narė, rodo nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ sudaromas Korupcijos suvokimo indeksas.