Kabulas pirmadienį atnaujino užsitęsusį apsikeitimą belaisviais, buvusį pagrindine kliūtimi deryboms Dohoje tarp šalių pradėti.

„Vyriausybė įvykdė savo įsipareigojimus taikos procese, kurių tikėjosi tarptautinė bendruomenė“, – sakė A. Ghani, prezidentūroje susitikęs su grupe vyriausybės palaikomų derybininkų.

„Talibano kalinių paleidimas yra akivaizdus vyriausybės ryžto siekti taikos pademonstravimas“, – cituoja prezidentą prezidentūra.

Kabulas anksčiau atsisakė paleisti paskutinę 400 talibų belaisvių grupę, nes, pasak A. Ghani, jų paleidimas sukeltų „pavojų pasauliui“. Tačiau nacionalinis vyresniųjų susirinkimas Loja Džirga, kuriame dalyvavo tūkstančiai iškilių afganistaniečių, pritarė belaisvių paleidimui, kad būtų atvertas kelias taikos deryboms.

Vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango Afganistano vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai AFP trečiadienį sakė, kad nuo pirmadienio buvo paleista mažiausiai 200 belaisvių ir procesas „bus tęsiamas šiandien“.

Vyriausybė dar nepatvirtino, ar apsikeitimas belaisviais jau baigtas.

Paryžius ir Kanbera taip pat priešinosi paleidimui kovotojų, kaltinamų dėl Prancūzijos ir Australijos piliečių bei karių žudymo Afganistane.

Kol kas nežinoma, ar tie kovotojai buvo paleisti.

Savo ruožtu Talibanas jau paleido keturis Afganistano specialiųjų pajėgų narius ir trečiadienį turėtų paleisti dar du, nurodė kovotojų grupuotės pareigūnas.

„Mes tikimės, kad Talibanas laikysis savo įsipareigojimų dėl likusių belaisvių paleidimo“, – Afganistano prezidento atstovas Sediqas Sediqqi parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Vasarį JAV ir Talibano pasiektame susitarime numatyta, kad Afganistano vyriausybė, kuri nėra šios sutarties signatarė, paleis į laisvę 5 tūkst. talibų kalinių, o sukilėliai – tūkstantį nelaisvėje laikomų vyriausybės pajėgų narių.

Pasak A. Ghani, pasiektas „svarbus taikos etapas“, o derybos padėtų sumažinti smurtą ir įtvirtintų nuolatines paliaubas.

Talibanas sako, kad yra pasiruošęs pradėti derybas „per savaitę“ po kalinių paleidimo, ir kaltino Kabulą vilkinant derybas.

Kabulas į Dohą jau išsiuntė „nedidelę techninę komandą“ pasiruošti deryboms, naujienų agentūrai AFP pranešė Taikos reikalų ministerijos atstovė Najia Anwari.

Pasak N. Anwari, Kabulo derybininkai taip pat „labai greitai“ išvyks į Dohą.