„Sukrečiantis įvykis, kad Aleksejus Navalnas Rusijoje tapo atakos, per kurią panaudota cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga, auka“, – pareiškė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

S. Seiberto trečiadienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad specialioje Vokietijos kariuomenės laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad tai „cheminė nervus paralyžiuojanti medžiaga iš „Novičioko“ grupės“.

„Vyriausybė kuo griežčiausiai smerkia šį išpuolį. Rusijos vyriausybės skubiai prašoma pateikti paaiškinimus dėl šio incidento“, – sakė S. Seibertas.

Berlynas su partneriais tarsis dėl atsako

44-erių A. Navalnas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, kuris skrido iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę.

Vėliau jis buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“. Praėjusią savaitę ligoninės gydytojai sakė, kad A. Navalnas veikiausiai buvo apnuodytas cholinesterazės inhibitoriais, bet nurodė nežinantys, kokia konkrečiai tai buvo medžiaga.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinėje Karalystėje 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pranešė, kad trečiadienį į ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius. Jam „aiškiai“ buvo perduotas Vokietijos raginimas „visiškai ir skaidriai“ ištirti A. Navalno apnuodijimo atvejį.

„Mes žinome, kad tai buvo ataka nervus paralyžiuojančia medžiaga, – sakė H. Maasas. – Dėl to reikia dar skubiau nustatyti, kas [už tai] yra atsakingas Rusijoje, ir priversti juos atsakyti.“

S. Seibertas sakė, kad Vokietijos vyriausybė informuos kitas Europos Sąjungos ir NATO partneres apie gautus tyrimų rezultatus. Berlynas tarsis su savo partnerėmis dėl „tinkamo bendro atsako“ Rusijai, nurodė jis.

Vokietija taip pat susisieks su Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW), nurodė jis.

„Rusija pati turėtų būti rimtai suinteresuota palaikyti gerus santykius su savo kaimynėmis Europoje, – pareiškė H. Maasas. – Dabar jau tikrai atėjo laikas ryžtingai prie to prisidėti.“

A. Navalno būklė „toliau gerėja“

Netrukus po vyriausybės pranešimo klinika „Charite“ paskelbė, kad A. Navalnas toliau yra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato, tačiau jo būklė „toliau gerėja“.

„Panašu, kad atsigavimas užtruks ilgai, – sakoma pranešime. – Kol kas per anksti vertinti ilgalaikes pasekmes, kurias gali turėti šis sunkus apnuodijimas.“

A. Navalno bendražygiai Rusijoje tvirtina, kad jis buvo Rusijos valdžios apnuodytas tyčia. Kremlius tokius kaltinimus atmeta.

Sibire A. Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A. Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas pasirodžius Vokietijos vyriausybės pareiškimui tviteryje pareiškė, jog išvados apie „Novičioko“ panaudojimą rodo, kad už apnuodijimą galėjo būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

„Novičioką“ gali panaudoti tik valstybė (GRU, FSB). Tai nekelia jokių pagrįstų abejonių“, – parašė jis, paminėdamas karinę žvalgybos tarnybą (GRU) ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

„Apnuodyti A. Navalną „Novičioku“ 2020 metais yra lygiai tas pats kaip palikti autografą nusikaltimo vietoje, [tokį] kaip šitas“, – parašė A. Navalno ilgametis bendražygis ir štabo vadovas Leonidas Volkovas tviterio žinutėje, prie kurios taip pat pridėjo Vladimiro Putino nuotrauką ir parašą šalia jos.

D. Peskovas: Rusija pasirengusi bendradarbiauti

Rusijos URM savo ruožtu pareiškė, kad vis dar laukia iš Berlyno atsakymo į rusų generalinės prokuratūros užklausą dėl situacijos su A. Navalnu.

Rusijos prezidento V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas kiek vėliau sakė, kad jo šalis yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti su Vokietija aiškinantis situaciją, bet irgi pažymėjo, kad Berlynas Maskvai nepateikė atsakymų į jos oficialias užklausas.

„Apskritai mes patvirtiname, kad esame pasirengę ir norime visapusiškai bendrauti ir keistis duomenimis šia tema su Vokietija“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė D. Peskovas.

Tačiau atsakydamas į agentūros klausimą, kaip Kremlius reaguos į Berlyno pareiškimą apie nuodingos medžiagos iš „Novičiok“ grupės pėdsakų aptikimą A. Navalno organizme, Kremliaus atstovas sakė: „Šiuo metu mes negalime kompetentingai atsakyti į minėtus pareiškimus.“

„RF Generalinė prokuratūra išsiuntė oficialų prašymą Vokietijos pusei, tikėdamasi, kad bus pateiktas oficialus atsakymas. Mūsų gydytojai taip pat oficialiai pasiūlė keistis duomenimis ir, deja, dar negavo atsakymo iš kolegų iš Vokietijos“, – tvirtino D. Peskovas.

Jis pabrėžė, kad „prieš paciento išvežimą į Berlyną, laikantis visų tarptautinių standartų, mūsų šalyje buvo atliktas visas tyrimų kompleksas, jokių nuodingų medžiagų nerasta“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova savo ruožtu paragino nepolitizuoti A. Navalno situacijos.

„Panašūs dalykai – viskas, kas susiję su diagnozėmis, spėjimais apie sveikatos būklę, konkrečiomis ir aiškiomis formuluotėmis, susijusiomis su diagnoze – yra medikų kompetencija. Kai tik politikai pradeda perimti medicinos įstaigų ir gydytojų vaidmenį, galima iškart kalbėti apie absoliutų nešvarumą“, – trečiadienį televizijos „Rossija 1“ eteryje pareiškė M. Zacharova.

„Ką tai turi bendra su politikais, kuo čia dėta Vokietijos užsienio reikalų ministerija, Vokietijos vadovai?“ – stebėjosi ji.

„Mums reikia formulių, mums reikia medicinos įstaigų pareiškimų, mums reikia dokumentinės medžiagos, kuri turi būti pateikta atsakant į oficialią Rusijos atstovų užklausą“, – sakė diplomatė.

„Surašykite savo duomenis popieriuje, perduokite juos Rusijai. Mūsų ambasada dirba visą parą ir laukia šios medžiagos. Visa kita vadinama paprastai: informacine kampanija. Mes visa tai jau girdėjome“, – pridūrė URM atstovė.

Jos nuomone, „dabar iš esmės ant kortos pastatyta Berlyno reputacija, nes šiaip sau tokiais dalykais užsiimti negalima“.