„Baltarusijos klausimas neabejotinai yra Europos reikalas. Gera bet kuri formulė, leidžianti išsakyti būgštavimus dėl padėties Baltarusijoje raidos ir parodyti, kad tie (Baltarusijos prezidento) rinkimai nebuvo nei laisvi, nei teisingi, nes ši problema rūpi Europos viešajai nuomonei“, - sakė ministras.

Kaip priminė Z. Rau, ES užsienio reikalų ministrų susitikime buvo pareikštas pasirengimas netrukus paskelbti sankcijas tiems Baltarusijos pareigūnams, kuriems tenka atsakomybė už žiaurumus šalyje. „Visiškai suprantama, kad labiausiai suinteresuoti yra Baltarusijos kaimynai, tarp jų, žinoma, Lenkija, turint omenyje viską, kas mus sieja su Baltarusija ir baltarusiais tiek istoriniu, tiek kultūriniu požiūriu, taip pat atsižvelgiant į bendrus kaimynų interesus“, - pabrėžė ministras.

Lankijos URM vadovo nuomone, galimybė taikiai sureguliuoti konfliktą Baltarusijoje yra. „Visi baltarusiai yra verti to, kad šiuo šansu būtų pasinaudota. Tai būtų naudinga pirmiausia Baltarusijos visuomenei, bet taip pat ir tiems, kurie su nerimu žvelgia į įvykių raidą, t. y. Baltarusijos kaimynams“, - pridūrė Z. Rau.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimų, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri neslūgsta iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.