Tai pirmas kartas, kai koks nors Kennedy atstovas Masačusetse pralaimėjo varžybas dėl vietos Kongrese.

E. Markey demokratus tvirtai remiančioje valstijoje rinkėjams prisistatė kaip partijos liberaliojo sparno atstovas. Jis suvienijo jėgas su viena progresyviųjų lyderių, Niujorkui atstovaujančia Atstovų Rūmų nare Alexandria Ocasio-Cortez dėl progresyviųjų pasiūlyto Naujojo ekologinio plano (angl. Green New Deal), numatančio drastišką perėjimą nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos šaltinių, ir vienu metu pavadino J. Kennedy „progresyviuoju tik iš vardo“.

Tai padėjo 74 metų E. Markey įveikti Masačusetse išlikusią Kennedy pavardės galią.

39 metų J. Kennedy siekė pavaizduoti varžovą žmogumi, po Kongrese praleistų dešimtmečių – iš pradžių Atstovų Rūmuose, o vėliau Senate – atitrūkusį nuo tikrovės.

Švęsdamas pergalę savo mieste Moldene (Masačusetsas), E. Markey išvardijo savo prioritetus, nuo paramos judėjimui „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) ir valstybės finansuojamam sveikatos apsaugos modeliui „Medicare for All“ iki jo skiriamuoju ženklu tapusios kovos su klimato kaita.

„Su tuo susijusios visos kitos problemos. Jei to nespręsime, joks jokio iššūkio sprendimas nebus sėkmingas. Nebus taikos, teisingumo ir klestėjimo, jei nesustabdysime žygiavimo į klimato sunaikinimą, – sakė jis. – Privalome priimti Naująjį ekologinį planą.“

Tam, pasak E. Markey, demokratai turi susigrąžinti JAV Senato kontrolę ir per lapkričio rinkimus nušalinti prezidentą Donaldą Trumpą – „labiausiai korumpuotą, rasistiškiausią, nekompetentingiausią prezidentą per Amerikos istoriją“.

Anksčiau antradienį J. Kennedy sakė, kad nors tikėjosi ne tokių rezultatų, dirbs dėl E. Markey perrinkimo.

„Senatorius yra geras žmogus“, – sakė jis šalininkams per mitingą po atviru dangumi.

Paskutinėmis kampanijos savaitėmis J. Kennedy rėmėsi ir ilga savo šeimos politine istorija Masačusetse. Šiai šeimai priklauso jo senelis, buvęs senatorius ir generalinis prokuroras Robertas F. Kennedy, buvęs prezidentas Johnas F. Kennedy ir buvęs senatorius Edwardas Kennedy, šiame poste Masačusetsui atstovavęs beveik pusę amžiaus iki savo mirties 2009-aisiais.

E. Markey atsakė pasiremdamas savo paties šeimos istorija: papasakojo, kaip augo darbininkų klasės mieste Moldene, pieno produktų kompanijos „Hood“ sunkvežimio vairuoto šeimoje.

Viename kampanijos klipe E. Markey taip pat perfrazavo garsiąją J. F. Kenendy citatą. „Mes klausėme, ką galime padaryti savo šaliai. Mes ėjome, padarėme tai. Su visa derama pagarba: atėjo laikas pradėti klausti, ką jums gali padaryti jūsų šalis“, – sakė senatorius.

Koronaviruso pandemija sujaukė abiejų kandidatų kampanijas, apribodama tokias tradicines priemones kaip žmonių lankymas namuose, rankų spaudimas ir dideli mitingai.

Vietoje to daugiausia buvo kliaujamasi internetu. Vyko virtualūs mitingai, virtualūs lėšų rinkimo renginiai ir virtualios apskritojo stalo diskusijos. Galiausiai, Masačusetsui prislopinus ligos protrūkį ir pradėjus naikinti karantino priemones, kandidatai ėmė rengti fizinius renginius, per kuriuos buvo reikalaujama laikytis socialinio atstumo priemonių ir dėvėti kaukes.

E. Markey lapkritį laukia kova visuotiniuose rinkimuose, bet jis laikomas favoritu ir turėtų įveikti respublikonų kandidatą Keviną O'Connorą (Keviną O'Konorą).