Atstovai sutarė, kad JAV po savo pasitraukimo iš sutarties neturi teisės aktyvuoti joje numatytą grįžimo prie JT sankcijų mechanizmą, sakė kinų diplomatas Fu Congas.

Susitikimui pirmininkavusi ES atstovė Helga Schmid gyrė partnerių vieningumą. „Svarbu matyti, jog dalyviai vieningai sutaria, kad sutartis su Iranu turi būti išlaikyta“, - rašė ji tviteryje po susitikimo.

JAV yra paskelbusios, kad sieks grąžinti JT sankcijas Iranui, taikytas prieš branduolinės sutarties pasirašymą. Tačiau Saugumo Tarybos narių dauguma, tarp jų – penkios sutarties su Iranu partnerės, įsitikinusios, kad JAV neturi teisės aktyvuoti minėto mechanizmo, nes prezidento Donaldo Trumpo vyriausybė 2018 metais pasitraukė iš sutarties. Šia sutartimi siekiama užkirsti kelią Iranui pasigaminti branduolinę bombą.

Kartu Iranas turi naudos iš ekonominio bendradarbiavimo.

Susitikimas vyko praėjus tik kelioms dienoms po to, kai Iranas pasiekė susitarimą su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA). Smarkiai spaudžiamas Teheranas leido TATENA‘i apsilankyti dviejuose tariamai slaptuose savo branduoliniuose kompleksuose. Juose Iranas esą anksčiau saugojo branduolines medžiagas ir po to pėdsakus sunaikino.