Nors šiuo derybų stadijos metu britų premjeras susitarimą vis dar vadina „galimu“.

„Vis dar įmanoma pasiekti susitarimą, tai – mūsų tikslas, kita vertus, jis nebus lengvai pasiekiamas“, – teigė britų ministro pirmininko atstovas spaudai.

Jis patvirtino, kad Briuselis nesutinka aptarinėti britų pasiūlymų apie būsimas žvejybos kvotas, kol nesulaukė valdžios parengto pagalbos plano, o Londonas kol kas nesutinka jo pateikti.

Dėl susidariusios šitokios padėties „labai sunku pasiekti progresą“, nors iki sausio 1 d. laiko nedaug.

Daugelis šaltinių abejoja, kad JK išliks nesukalbama, kita vertus, visų nuomonė sutampa – susitarti reikėtų spalio viduryje, kai vyks ES narių vadovai susirinks į ES Tarybą.

Prancūzija skeptiška

Prancūzijos ES reikalų ministras Clementas Beaune'as teigė, kad bekompromisis išsiskyrimas yra realus ir kaltę metė JK pusėn. „Reikalai nejuda į priekį, nes JK nori turėti pyragą ir jį praryti vienu metu: išstoti iš ES ir turėti neribotą prieigą prie jos rinkos“, – sakė ministras.

Jungtinės Karalystės ir Europos derybose, kuriomis siekiama susitarti dėl santykių ateityje, pažangos nepasiekta dėl Londono „bekompromisio ir nerealistiško“ požiūrio, pirmadienį teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas.

Abi pusės siekia iki pereinamojo laikotarpio, kuris baigiasi gruodžio 31 d., galo suderėti naują susitarimą, tačiau derybose trūksta pažangos.

„Derybose į priekį nežengiama dėl bekompromisio ir, atvirai kalbant, nerealistiško JK požiūrio“, – Prancūzijos ambasadoriams Europoje sakė J. Y. Le Drianas, kalbėjęs kartu su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier penktadienį pasibaigus septintam prekybos derybų ratui teigė, jog susitarimo, panašu, gali nepavykti pasiekti. Derybos sustojo šalims nesutariant dėl tokių svarbių klausimų, kaip žvejybos teisės ir konkurencijos reguliavimas.

Briuselyje kelioms dienoms buvo susirinkę šimtai derybininkų, jiems pavyko susitarti dėl įvairių klausimų, tačiau svarbiausi, dėl kurių ir kilo nesutarimai, ir toliau nėra išspręsti.

„Tie, kurie tikėjosi, kad šią savaitę derybos pasistūmės į priekį, nusivils“, – penktadienį deryboms pasibaigus pareiškė M. Barnier.