„JAE išdavė islamo pasaulį, arabų valstybes, regiono šalis ir Palestiną“, – sakė A. Khamenei, kurio žodžiai cituojami jo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Žinoma, ši išdavystė ilgai netruks, bet jiems liks gėdos dėmė“, – sakoma kitoje tviterio žinutėje.

Pagal susitarimą, kuris yra tik trečia tokia sutartis su arabų šalimis, Izraelis pažadėjo sustabdyti palestiniečių žemių aneksiją.

Tačiau izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu pabrėžė, jog tai nereiškia, kad Izraelis atsisako planų aneksuoti Jordano slėnį ir žydų gyvenvietes okupuotame Vakarų Krante.

„Tikiuosi, kad Emyratai netrukus pabus ir atlygins už tai, ką padarė, – sakė A. Khamenei. – JAE valdytojai atvėrė regiono duris sionistams ir ignoravo bei normalizavo Palestinos klausimą.“

Tai pirma vieša A. Khamenei reakcija į JAE ir Izraelio susitarimą, apie kurį rugpjūčio 13 dieną paskelbė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Komentaras pasirodė pirmadienį į Abu Dabį atskridus amerikiečių ir izraeliečių delegacijai. Tai buvo pirmas tiesioginis komercinis skrydis į Abu Dabį iš Tel Avivo, surengtas ryšių normalizavimui paminėti. Saudo Arabija leido lėktuvui skristi savo oro erdve.

Irano užsienio reikalų ministerija anksčiau susitarimą pasmerkė kaip „strateginio kvailumo“ veiksmą.

JAE 2016 metų sausį, augant įtampai tarp Saudo Arabijos ir Irano, apribojo savo ryšius su Teheranu.

Teherano ir Rijado santykiai dar labiau pablogėjo pernai, po virtinės atakų prieš tanklaivius Persijos įlankos vandenyse. Vašingtonas dėl tų atakų kaltino Iraną, bet šis kaltinimus neigė.

Saudo Arabija ir Iranas, dvi pagrindinės regiono galios, palaiko priešingas konfliktų Sirijoje ir Jemene šalis.