"Aš tikiuosi, kad mes sugebėsime sudaryti koaliciją. Turiu priežasčių tikėti, kad ši perspektyva reali", - žurnalistams parlamente sakė "Įstatymo ir teisingumo" lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

"Viskas rodo, kad biudžetas bus priimtas sausio 24 dieną. Iki to laiko turi būti sudaryta (koalicinė) sutartis", - teigė jis ir pridūrė, kad kita išeitis būtų pirmalaikiai rinkimai.

Kiek anksčiau J.Kaczynskis susitiko su kraštutinės kairiosios partijos "Savigyna" ir protekcionistinės Valstiečių partijos lyderiais, ir užsiminė, kad kitą savaitę prasidėsiančios derybos vyks partijos ekspertų lygmenyje.

"Įstatymui ir teisingumui" buvo daromas spaudimas suformuoti daugumos koaliciją, siekiant rasti išeitį iš aklavietės įstatymų leidyboje ir užkirsti kelią biudžeto atmetimui, kuris išprovokuotų pirmalaikius rinkimus.

Tačiau valdančiosios partijos sprendimas pradėti derybas su reformoms besipriešinančiomis partijomis, o ne su verslo remiama liberaliąja Pilietine platforma, sukėlė susirūpinimą finansų rinkose.

Ministras pirmininkas Kazimierzas Marcinkiewiczius optimistiškai vertino galimybes patvirtinti biudžetą parlamente, tačiau sakė, kad jeigu opozicijos deputatai reikalaus esminių pataisų, "Įstatymas ir teisingumas" balsuos prieš jas ir išprovokuos pirmalaikius rinkimus

Partija "Įstatymas ir teisingumas" laimėjo rugsėjo mėnesį įvykusius visuotinius ir prezidento rinkimus, bet nusprendė valdyti viena ir formuoti mažumos vyriausybę, vildamasi, kad taip jai pavyks pritraukti rinkėjų tiek nuo centro, tiek nuo kraštutinių dešiniųjų politinių grupių.

Tačiau šią savaitę opozicinės partijos iš esmės privertė "Įstatymą ir teisingumą" apsispręsti, ar kviestis į vyriausybę naujų partijų, ar rizikuoti, kad biudžetas bus atmestas.

Kad įgytų daugumą, "Įstatymui ir teisingumui" parlamente reikia užsitikrinti "Savigynos" ir dar bent vienos mažesnės partijos paramą. Ją galėtų suteikti protekcionistinė Valstiečių partija arba nacionalistinė religinė dešiniosios pakraipos Lenkijos šeimų lyga.