„Rusija taip pat privalo gerbti Baltarusijos suverenitetą ir jos pačios žmonių teisę rinkti savo lyderius laisvai ir sąžiningai“, – žurnalistams sakė JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudos sekretorė Kayleigh McEnany.

A. Lukašenką palaiko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Pastarasis anksčiau užsiminė apie galimybę pasiųsti Baltarusijai karinę pagalbą, jeigu padėtis šioje šalyje „pradės darytis nevaldoma“.

K. McEnany atkreipė dėmesį, kad „didžiulis skaičius taikiai protestuojančių baltarusių aiškiai rodo, jog vyriausybė nebegali ilgiau ignoruoti žmonių raginimo [užtikrinti] demokratiją“.

Ji pridūrė, kad Vašingtonas palaiko tyrimus dėl „rinkimų pažeidimų, žmogaus teisių pažeidimų ir vyriausybės griežtų veiksmų“.

Europos Sąjunga praeitą penktadienį taip pat paragino Maskvą susilaikyti nuo kišimosi Baltarusijoje.

Jau 26 metus Baltarusijai vadovaujantis autoritarinis lyderis A. Lukašenka rugpjūčio 9-ąją per ginčijamus rinkimus buvo perrinktas naujai kadencijai, esą surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų. Prezidentas teigia, kad Vakarai nori jį nuversti dėl savo pačių interesų.

V. Putinas, taip pat esantis valdžioje jau du dešimtmečius, sakė, kad yra parengtas teisėsaugos pareigūnų „rezervas“, kuris gali būti pasiųstas į Baltarusiją, jeigu „ekstremistiniai elementai“ žengs per toli.