Žurnalistės Cheng Lei sulaikymas yra dar vienas smūgis pašlijusiems šalių santykiams, Kinijai perspėjus savo piliečius atsisakyti kelionių į Australiją, o šiai teikiant tokias pačias rekomendacijas dėl Kinijos.

Užsienio reikalų ministrė Marise Payne pranešė, kad rugpjūčio 14 dieną Australija buvo informuota, jog Cheng Lei yra sulaikyta valdžios pareigūnų Pekine.

Australijos konsulinės tarnybos pareigūnams rugpjūčio 27 dieną pavyko per vaizdo ryšį pasikalbėti su sulaikymo vietoje esančia Cheng Lei ir vėliau susisiekti su jos šeima, sakoma ministrės pranešime.

Nors daugiau informacijos jame nepateikiama, visuomeninis transliuotojas ABC pranešė, kad Cheng Lei draugai dėl jos susirūpino pastarosiomis savaitėmis, žurnalistei nustojus atsakinėti į jų žinutes.

CGTN interneto svetainės puslapis, kuriame Cheng Lei yra įvardinama kaip programos „Global Business“ vedėja, nebepasiekiamas nuo tada, kai pasklido žinia apie jos sulaikymą.

Remiantis ABC, Cheng Lei yra „stebima gyvenamoje tam skirtoje vietoje“. Ši sulaikymo forma leidžia tyrėjams laikyti įtariamąjį sulaikytą iki šešių mėnesių, oficialiai jo nesuimant.

Transliuotojas paskelbė Melburne esančios Cheng Lei šeimos pareiškimą, kuriame išreiškiama viltis, kad „Kinijoje bus laikomasi atitinkamų procedūrų“ ir šeima laukia „patenkinamų savalaikių išvadų“.

„Mes prašome jūsų laikytis procedūrų ir suprasti, kad daugiau komentarų kol kas nebus“, – sakoma pareiškime.

Ryšiai tarp didžiausių prekybos partnerių Kinijos ir Australijos pradėjo trūkinėti daugiau nei prieš dvejus metus, kai Australijos valdžia ėmėsi veiksmų prieš, jos požiūriu, vis augantį Kinijos politinį kišimąsi ir įtaką.

Pekiną ypač supykdė Australijos anksčiau šiais metais parodyta iniciatyva, tarptautinei bendruomenei raginant atlikti tyrimą, nuo ko prasidėjo Kinijos Uhano mieste atsiradusi ir pasaulį apėmusi koronaviruso pandemija.

Nuo to laiko Kinija ėmėsi žingsnių Australijos importui sumažinti ir ragino Kinijos studentus bei turistus vengti šios šalies.

Cheng Lei yra jau antra Pekine sulaikyta žinoma Australijos pilietė. 2019 metų sausį dėl įtarimų šnipinėjimu Kinija suėmė rašytoją Yang Hengjuną.

Anksčiau šiais metais Australija perspėjo savo piliečius, kad keliaudami į Kiniją jie rizikuoja būti neteisėtai sulaikyti.