„Penktadienį po diskusijos Berlyne užsienio reikalų ministrai labai aiškiai paskelbė apie politinį susitarimą dėl to, kad Europos Sąjungos Tarybos darbo grupės pradėtų formuoti sąrašą asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos, pavyzdžiui, asmenų, kurie yra kalti dėl smurtinių represijų prieš demonstrantus“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė atstovas.

Jis patikslino, kad buvo uždegta žalia šviesa sudaryti tokį sąrašą.

Pasak jo, per ministrų diskusiją Berlyne taip pat buvo pasakyta, jog „mes norėtume, kad tai būtų padaryta kuo greičiau“.

Darbas prasidėjo, ir tikimės, kad jis labai greitai duos rezultatų“, – pridūrė P. Stano.

Tuo metu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistas Rikardas Jozwiakas pirmadienį taip pat pranešė tviteryje, kad, jo duomenimis, darbo grupės Briuselyje ES sankcijas Baltarusijai parengs „šią savaitę“.

„Jas kitą savaitę turi patvirtinti ES pasiuntiniai“, – nurodė žurnalistas.

Baltarusijoje jau trys savaitės vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris šiame poste dirba nuo 1994-ųjų. Opozicija paskelbtų rinkimų rezultatų nepripažino ir laiko juos suklastotais.

Sekmadienį Minske įvyko dar viena didžiulė protesto demonstracija, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. Vidaus reikalų ministerijos atstovė sakė, kad sekmadienį buvo sulaikyta 140 asmenų.

Anksčiau pirmadienį Lietuva, Latvija ir Estija koordinuotai paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir dar 29 Baltarusijos režimo atstovams dėl rinkimų rezultatų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus. Jiems bus draudžiama atvykti į Baltijos šalis.