Susirėmimai kilo šeštadienį Norvegijos sostinėje Osle vykusiame prieš Islamą nukreiptame proteste. Pareigūnams dėl šių susirėmimų teko protestą užbaigti anksčiau, praneša dw.com.

Protestas, kurį organizavo grupė „Stop Islamization of Norway“ („Sustabdykime Norvegijos islamizaciją“, SIAN), vyko prie šalies parlamento pastato.

Protestuoti prieš mitingą taip pat susirinko ir šimtai jam nepritariančių asmenų. Jie mušė būgnus ir skandavo: „Jokių rasistų mūsų gatvėse“, praneša naujienų agentūra DPA.

Situacija pasiekė aukščiausią įtampos tašką, kai viena „Stop Islamization of Norway“ narė išplėšė Korano puslapius ir juos apspjovė, praneša naujienų agentūra NTB.

Moteris, anksčiau jau kaltinta neapykantos kurstymu, tačiau paskui išteisinta, į atsakomąjį protestą susirinkusiems žmonėms šūktelėjo: „Žiūrėkite, dabar aš išniekinsiu Koraną“.

Sulaikyta beveik 30 žmonių

Tuomet prasidėjo susirėmimai: atsakomojo protesto dalyviai ėmė mėtyti kiaušinius į „Stop Islamization of Norway“ narius ir bandė peršokti policijos barikadas.

Kai kurie atsakomojo protesto dalyviai taip pat ėmė spardyti policijos autobusiuką ir lipti ant transporto priemonės kapoto.

Kad išskirtų konfliktuojančias grupes, pareigūnai panaudojo pipirines ir ašarines dujas, o SIAN protestas galiausiai baigėsi anksčiau, nei buvo numatyta.

Policija sulaikė 29 žmones, keletas jų yra nepilnamečiai, pranešė Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK.

Protesto Norvegijoje išvakarėse panašus incidentas įvyko kaimyninės Švedijos mieste Malmėje: čia penktadienį protestuotojai susirėmė su policija po to, kai dešinieji ekstremistai sudegino Korano egzempliorių.