Oficialiame komentare Baltarusijos valstybinio universiteto licėjaus direktorius Igoris Varaksa šios informacijos nei patvirtino, nei paneigė, praneša euroradio.fm.

„Mes nekomentavome, kai pasirodė informacija, jog Nikolajus Lukašenka neva ketina čia mokytis. Todėl ir dabar nėra prasmės ką nors komentuoti. Į licėjų jis stojo, dokumentus atnešė, o kas nutiko paskui – žino tik tie, kurie stojo ir vėliau užėjo į privatų kabinetą. Neviešiname jokių [egzaminų] rezultatų. Į licėjų stojo 1739 žmonės, ir nė apie vieną iš jų nieko nepasakojame“, – sakė jis.

Kaip rašo euroradio.fm., Baltarusijos valstybinio universiteto licėjus – stipriausia vidurinio išsilavinimo įstaiga šalyje. Tarp jo mokinių ir abiturientų yra daug tarptautinių mokyklinių olimpiadų laimėtojų.

Rugpjūčio mėnesio pabaigoje, kai baigėsi stojimo į licėjų laikotarpis, pasirodė informacija, kad į licėjų stojo jauniausiasis A. Lukašenkos sūnus. Jis pasirinko biologinio profilio dalykus.

Praėjusį savaitgalį, Baltarusiją krečiant dideliems protestams, pasirodė skandalingos nuotraukos, kuriose buvo matyti apginkluotas 15-metis A. Lukašenkos sūnus.

Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba reikalauja patikrinti kovinio ginklo perdavimo A. Lukašenkos nepilnamečiam sūnui faktą. Tai praėjusį pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė viena iš opozicijos lyderių Maryja Kolesnikava.

„Mūsų nuomone, labai keista, kai žmogus, kuris valdo valstybę, leidžia sau bėgioti su labai keistais drabužiais ir labai keistu ginklu Minsko centre. Norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad kompetentingos institucijos turėtų patikrinti kovinio ginklo perdavimo nepilnamečiui faktą ir į jį reaguoti“, - sakė aktyvistė. M. Kolesnikava apkaltino A. Lukašenką „žvanginimu ginklais“ ir pažymėjo, kad žmogus, už kurį per rinkimus balsavo dauguma, taip nesielgtų.

Advokatas Antonas Gašinskis portalui tut.by sakė, kad Baltarusijoje nepilnamečiams nešiotis ginklus yra neteisėta. 18 metų sulaukusiems asmenims reikalingas atitinkamas leidimas, kurį išduoda tik Vidaus reikalų ministerija.

Advokatas atkreipė dėmesį į tai, kad pagal Baltarusijos įstatymus už neteisėtą ginklų naudojimą numatyta baudžiamoji atsakomybė. A. Lukašenka rugpjūčio 23 d. buvo nufilmuotas skraidantis sraigtasparniu ginkluotas automatu, Minske vykstant didžiulei opozicijos šalininkų demonstracijai, reikalaujančiai, kad prezidentas atsistatydintų po ginčijamų rinkimų.

Su prezidentūros spaudos tarnyba susijusiu platformos „Telegram“ kanalu „Pul pervogo“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip A. Lukašenka išlipa iš sraigtasparnio, nusileidusio prezidento rezidencijos – Nepriklausomybės rūmų – komplekse.

Tariamas prezidentas vilkėjo juodą neperšaunamą liemenę, juodus drabužius, o rankoje laikė automatą be šovinių dėtuvės. Kitame vaizdo įraše iš Nepriklausomybės rūmų matyti, kaip A. Lukašenka eina link rezidencijos nešdamasis automatą ir šalimais esančių žmonių klausia: „Ten nieko neliko, taip?“ Valstybinės naujienų agentūros BelTA paskelbtame vaizdo įraše A. Lukašenka matomas virš Minsko skrendančiame sraigtasparnyje. Jis paprašo pilotus priskristi prie Nepriklausomybės rūmų. Išgirdęs klausimą „Kur jie?“, turint galvoje protestuotojus, prezidentas atsakė: „Pabėgo. Jie sužinojo, kad atsakas bus karštas.“ „Išsibėgiojo kaip žiurkės“, – pridūrė jis. Kartu su A. Lukašenka skrido jo 15-metis sūnus Nikolajus, taip pat vilkėjęs karinę aprangą ir ginkluotas automatu.

Švelniai tiesiog Kolia vadinamas jaunuolis pirmą kartą viešumoje parodytas dar 2008 metais, o vėliau vis dažniau rodydavosi kartu su tėvu ypatingomis progomis.

Jau tada jis vadintas „režimo princu“ ir savo tėvo įpėdiniu, nors niekada nerodė jokių politinių ambicijų. Tačiau pastarosiomis dienomis Kolios vaidmuo – kiek kitoks. Tai – jau nebe tas berniukas nekaltu veidu, o išvaizdus paauglys, aktyvus ir sportiškas, mokantis kelias užsienio kalbas, tarp jų – ir kinų, visada pasitempęs ir dabar beveik visur lydintis savo tėvą.

Neatsitiktinai pastarosiomis savaitėmis Rusijos ir netgi Baltarusijos socialinių tinklų vartotojos jau ėmė varvinti seilę dėl režimo princo. Kartais jis atrodo kaip apsaugininkas, atidžiai sekantis aplinkinių veiksmus, kartais – kaip tradicinis diktatorių įpėdinis, neatsitiktinai šmėžuojantis šalia tėvo. Vis dėlto tikimybė, kad šis nesantuokinis paauglys gali paveldėti A. Lukašenkos postą, ypač dabar nebevertinama rimtai.

Dešimtys tūkstančių opozicijos šalininkų sekmadienį išėjo į Minsko gatves, reikalaudami nutraukti autoritarinio lyderio A. Lukašenkos valdymą, nors mieste buvo dislokuotos gausios jėgos struktūrų pajėgos ir buvo sulaikyti dešimtys žmonių.

Baltarusijoje jau ilgiau kaip tris savaites vyksta protestai po rugpjūčio 9-osios ginčijamų prezidento rinkimų, kuriuos pasiskelbė laimėjęs A. Lukašenka.