Lukašenkos spaudos tarnybos kanalas teigia, kad nuotrauka su automatu buvo padaryta šiandien apie 16 val. - protestuotojams esant Nepriklausomybės rūmuose. Kituose kanaluose rašoma, kad dar nėra aišku, kaip ir kada tiksliai nuotrauka užfiksuota.

Nuotrauka daryta saulei šviečiant, o Minske apie 16 val. jau buvo apniukę, paskui pradėjo lyti lietus. „Radio Svoboda“ rašo, kad 16 val. prie Nepriklausomybės rūmų protestuotojai apskritai susirinkę dar nebuvo.

Minsko centre į nesankcionuotą opozicijos „Taikos ir nepriklausomybės žygį“ susirinkę dalyviai apgadino milicijos automobilį, savo „Telegram“ kanale pranešė oficiali Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovė Olga Čemodanova.

„Rugpjūčio 30 dieną, apie 14.40 val. (Baltarusijos ir Lietuvos laiku), prie Nepriklausomybės aikštės Minske minia žmonių užpuolė milicijos automobilį ir jį apgadino. Specialiajam transportui ir jame buvusiems pareigūnams buvo pavesti užtikrinti viešosios tvarkos apsaugą nesankcionuotų masinių renginių metu“, – pareiškė O. Čemodanova.

Oficiali VRM atstovė teigė, kad „piktadariai po ranka pasitaikiusiais objektais sudaužė priekinį automobilio stiklą, taip pat apgadino jo šonus“.

„Šiuo metu trys asmenys sulaikyti ir nuvežti į sostinės Lenino rajono vidaus reikalų valdybos skyrių“, – pažymėjo O. Čemodanova.

Pasak jos, tarp sulaikytųjų yra futbolo treneris, gimęs 1986 metais, ir garsaus futbolo klubo sirgalių judėjimo narys, gimęs 1993 metai, o abu vyrai ne kartą buvo patraukti administracinėn atsakomybėn.

„Apie dar vieną 1978 metais gimusį asmenį yra žinoma, kad jis anksčiau buvo teistas ir taip pat ne kartą buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn. Visi jie yra Minsko gyventojai. Vienas iš sulaikytųjų buvo apsvaigęs nuo alkoholio“, – teigė O. Čemodanova.

„Atliekamas patikrinimas, nustatomi kiti susiję asmenys. Bus atliktas teisinis sulaikytųjų veiksmų įvertinimas“, pažymėjo oficiali VRM atstovė.

Sekmadienį Minske kelios dešimtys tūkstančių žmonių susirinko į mitingą, reikalaudami šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos atsistatydinti.

Prancūzija smerkia „savavališkas“ priemones prieš žiniasklaidą Baltarusijoje

Prancūzija sekmadienį pasmerkė „savavališkas“ priemones prieš žiniasklaidą Baltarusijoje, kur valdžia atšaukė žurnalistų, dirbančių keliose užsienio žiniasklaidos priemonėse, akreditaciją.

„Savavališkomis priemonėmis, kurių Baltarusijos valdžia ėmėsi prieš žurnalistus, pažeidžiama spaudos laisvė“, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano pareiškime.

„Raginu Baltarusijos valdžią nedelsiant atšaukti šias priemones“, – sakė jis.

Pasak prancūzų ministro, krizei Baltarusijoje išspręsti reikia visus „įtraukiančio nacionalinio dialogo“.

„Represinės priemonės prieš žurnalistus nepadeda“, – pridūrė jis.

Baltarusijos valdžia šeštadienį atšaukė kelių užsienio žiniasklaidos priemonių, įskaitant naujienų agentūrą AFP, žurnalistų akreditaciją, artėjant dar vienai masinei sekmadienio demonstracijai prieš prezidento rinkimų rezultatus.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris yra valdžioje nuo 1994 metų, susiduria su precedento neturinčiais protestais nuo ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų, kuriuos jis tvirtina laimėjęs su 80 proc. balsų.

Opozicija atmetė oficialius rezultatus kaip suklastotus ir sekmadienį surengė jau trečią šį mėnesį didelę demonstraciją.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas sakė, kad sprendimas atšaukti žurnalistų akreditacijas buvo priimtas atsižvelgus į Baltarusijos kovos su terorizmu padalinio rekomendacijas.

Jis nenurodė, kiek žurnalistų paveikė šis sprendimas, tačiau užsienio žiniasklaidos priemonės, įskaitant BBC, „Reuters“ ir „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), pranešė apie kelių jų žurnalistų akreditacijų atšaukimą.

AFP dirbančių baltarusių žurnalistų akreditacijos irgi buvo atšauktos.

Minsko centre vyksta demonstracija, prasidėjo sulaikymai – liudininkai

Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnai sekmadienį pradėjo protestuotojų sulaikymus Minsko centre, praneša liudininkai ir vietos žiniasklaida.

Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, „Taikos ir nepriklausomybės žygio“ dalyviai pradėjo rinktis prie Minsko viešbučio Nepriklausomybės prospekte. Tačiau prie jų privažiavo šeši furgonai sulaikytiesiems vežti ir milicija ėmė sulaikyti žmones.

Pati Nepriklausomybės aikštė buvo uždaryta.

Areštai vyksta protestuotojams šaukiant „Gėda!“ ir pro šalį važiuojančių automobilių vairuotojams spaudžiant garso signalus.

Furgonai sulaikytiesiems vežti greitai užpildomi žmonėmis ir skubiai išvažiuoja iš aikštės.

Kiek vėliau žmonių, kurie šaukė „Tai mūsų miestas!“, kolona patraukė nuo Minsko viešbučio Spalio aikštės link.

Kaip pranešė portalas tut.by, priešais KGB pastatą sustojo mikroautobusas. Žmonėms civiliais drabužiais bandant sulaikyti kelis vaikinus, kilo susistumdymas. Protestuotojai reikalavo paleisti vaikinus, ėmė siūbuoti mikroautobusą ir šaukti „Išleisk!“.

Toliau eismas prospektu link Spalio aikštės yra užblokuotas.

Protestuotojai skanduoja: „Išeik!“

Aplink Nepriklausomybės aikštę sustiprintos saugumo priemonės, pasitelktos didelės milicijos pajėgos.

Liudininkai praneša, kad į aplinkines gatves suvažiuoja vis daugiau OMON'o sunkvežimių.

Taip pat sustiprintas prezidento administracijos saugumas.

Tuo metu Nepriklausomybės prospekte, žiniasklaidos duomenimis, jau susirinko keli tūkstančiai žmonių. Daug žmonių yra ir Karlo Markso gatvėje, kur taip pat blokuotas judėjimas, jėgos struktūrų pareigūnai neleidžia demonstrantų prezidento administracijos link.

Šiuo metu protestuotojų kolona juda prospekto važiuojamąja dalimi ir šaligatviais Spalio aikštės link.

Eismui uždarytu Nepriklausomybės prospektu pasitikti protestuotojų važiuoja specialioji technika, įskaitant vandens patrankas, taip pat sustiprintos OMON'o grupės su skydais ir guminėmis lazdomis.

Sunkvežimiai su jėgos struktūrų darbuotojais stoja Dzeržinskio skvere priešais KGB pastatą. Visus kiemus šalia prospekto uždarė kariškiai.

OMON'ui pasirodžius Lenino gatvėje žmonės išsiskirstė po gretimus kiemus.

Dalis demonstrantų pasuko Nepriklausomybės rūmų link, ten įsikūrusi prezidento rezidencija Minske.

Opozicijos kanalai platformoje „Telegram“ paragino protestuotojus pakeisti maršrutą ir pasukti prezidento rezidencijos link, kad „paliktų dovanų [Aliaksandrui] Lukašenkai“, sekmadienį mininčiam 66-ąjį gimtadienį.