„Mums kelia nerimą besitęsiantis žurnalistų persekiojimas, nepriklausomos žiniasklaidos ir opozicijos tinklapių blokavimas, interneto ryšio sutrikimai ir atsitiktiniai taikių civilių, besinaudojančių savo teisėmis į susirinkimų ir žodžio laisvę, sulaikymai“, – sakoma ambasados ​​pareiškime.

Diplomatinė atstovybė paragino Baltarusijos vyriausybę „elgtis santūriai“.

Jungtinės Amerikos Valstijos ragina nedelsiant paleisti neteisėtai sulaikytus asmenis ir išaiškinti dingusių asmenų likimą“, – sakoma pareiškime.

Be to, ambasada pareiškė remianti Baltarusijos žmones ir jų raginimą vyriausybei vykdyti demokratines reformas, gerbti žmogaus teises ir pagrindines laisves.

„Mes ir toliau laikomės ilgalaikio įsipareigojimo remti Baltarusijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, taip pat Baltarusijos žmonių siekį išsirinkti lyderius ir pasirinkti savo kelią be išorinio kišimosi“, – pažymima pareiškime.

Šeštadienį pranešta, kad Baltarusijos užsienio reikalų ministerija panaikino 17 šalyje dirbančių užsienio žurnalistų akreditaciją. Be kitų, akreditacijos neteko „Laisvės radijo“, naujienų agentūrų AFP ir „Reuters“, taip pat Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC žurnalistai.

Ministerija šio sprendimo nekomentuoja.

Ketvirtadienį Baltarusijos sostinėje milicija sulaikė apie 50 protesto akciją nušvietusių žurnalistų. Minsko miesto vykdomojo komiteto Vidaus reikalų vyriausiosios valdybos atstovė Natalija Hanusevič sakė, kad „žurnalistai buvo sulaikyti tapatybėms nustatyti“.

Baltarusijos žurnalistų asociacija ir patys žurnalistai pranešė, kad juos vertė parodyti asmeninius mobiliuosius telefonus ir ištrinti protesto akcijos nuotraukas. Atsisakiusieji tą padaryti buvo palikti milicijos nuovadoje. Be to, pasak asociacijos, jiems buvo surašyti protokolai dėl „masinių renginių organizavimo ar rengimo tvarkos pažeidimų“ .

Liepos pabaigoje prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino išsiųsti iš šalies „neramumus kurstančius" užsienio žurnalistus.

„Ir mūsų vyriausybėje, Užsienio reikalų ministerijoje visi sėdi, laukia prezidento įsakymo [dėl užsienio žurnalistų išsiuntimo]. Kas čia per požiūris į šalį? BBC, „Svoboda“, „Laisvoji Europa“ ir panašiai... jie gi ragina rengti masines riaušes. Kodėl tai pakenčiate? Jūs gi juos čia akreditavote“, – per vyriausybės pasitarimą pareiškė jis.

A. Lukašenka paragino tokiais atvejais imtis griežtų priemonių. „Nereikia laukti, kol bus baigta rinkimų kampanija. Išvarykite [užsienio žurnalistus] iš čia, jeigu jie nesilaiko mūsų įstatymų ir kviečia žmones į „maidanus“, – sakė jis, turėdamas galvoje 2014 metų Ukrainos revoliuciją.