„Dėkojame Edi Ramai už iniciatyvą ir raginame Baltarusijos vyriausybę priimti jo pasiūlymą dėl visų suinteresuotų šalių tarpusavio sąveikos“, – per susitikimą su E. Rama pareiškė JAV valstybės sekretoriaus pirmasis pavaduotojas Stephenas Biegunas (Stivenas Biganas), kurį citavo JAV valstybės departamentas.

„Baltarusijoje būtinas atviras ir konstruktyvus dialogas“, – pridūrė S. Biegunas.

Anksčiau E. Rama per ESBO Nuolatinės Tarybos specialų posėdį Vienoje pasiūlė tarpininkavimą organizuojant Baltarusijos valdžios ir opozicijos dialogą.

„Siūlau, kad ESBO taptų tarpininke užmezgant būtiną dialogą norint padėti Baltarusijai įveikti dabartinę situaciją“, – sakė ESBO pirmininko pareigas einantis albanų premjeras.

„Nuoširdžiai tikimės teigiamo Baltarusijos vyriausybės atsakymo į šį pasiūlymą“, – sakė jis.

ESBO pareikalavo nutraukti žmogaus teisių pažeidinėjimą Baltarusijoje. Tai yra sąlyga dialogui tarp vyriausybės ir opozicijos, pareiškė šiuo metu organizacijai pirmininkaujančios Albanijos ministras pirmininkas Edis Rama.

„Būtina nedelsiant ir ženkliai gerinti žmogaus teisių situaciją – dabar, ne kažkada ateityje. Ir beje - be jokių išlygų“, - pabrėžė E. Rama. Tai esą yra pagrindinis klausimas, neturintis nieko bendra su kišimusi į vidaus reikalus.

Kartu E. Rama dar kartą paragino vyriausybę Minske priimti ESBO tarpininkavimo pasiūlymą. ESBO, ant jo, garantuoja neutralią poziciją ir nenori daryti įtakos šalies politiniai ateičiai.

Abiejų pusių suartėjimas visiškai nerealus, kol viena šalis griauna demokratinę tvarką ir, pavyzdžiui, jėga persekioja demonstrantus ir žurnalistus, kalbėjo E. Rama ESBO Nuolatinės tarybos posėdyje. „Vaizdas siaubingas, tai švelniausia, ką galiu pasakyti“, - pridūrė jis.

57 šalių ESBO atstovai penktadienį susirinko į specialų posėdį sudėtingai padėčiai Baltarusijoje aptarti. Po E. Ramos kalbos diskusijos vyko už uždarų durų.

Autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais, išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga. Protestuotojai ragina A. Lukašenką, nepertraukiamai valdantį šalį nuo 1994-ųjų, trauktis iš posto.