„Ir mes su juo (V. Putinu) susitarėme. Išspręsime šią problemą. Bet jeigu ten bus peržengta riba, reikės dislokuoti jungtines karines pajėgas, kurių pagrindą sudaro Baltarusijos kariuomenė. O rusai turės mus pridengti ir judėti iš paskos. Su jais sukūrėme rezervą“, – Baltarusijos prezidentą cituoja „BelTA“.

A. Lukašenka penktadienį pareiškė, kad rusų karių iš jo prašymu sukurto rezervo jo šalies teritorijoje nėra.

„Sukūrėme su juo (Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu) rezervus. Nė vienas karys iš Rusijos neperžengė mūsų sienos. Kol kas susitvarkome patys“, – tvirtino A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka pridūrė, kad jiedviem su Rusijos prezidentu „nesudrebės nei balsas, nei ranka, nei koja, kad kartu atremtų visus, kurie kels pavojų prie sąjunginės valstybės vakarinės sienos“.

A. Lukašenka mano, kad kai kurioms šalims reikia „nusiraminti ir pagalvoti, į ką pavirs Europa, jeigu Baltarusijoje įsiplieks konfliktas“.

Jo teigimu, egzistuoja reali karo grėsmė, todėl pusei armijos įvedė karinę parengtį. Pasak jo, NATO prie šalies sienų permetė 18 lėktuvų.

„Netoli Berlyno buvo amerikiečių naikintuvų F-16. Galėjo ten ir stovėti. Bet ne, jie juos permetė čia... Man, kaip vyriausiajam kariuomenės vadui, tai yra problema. 18 lėktuvų. Neaišku, kokia jų ginkluotė. Galbūt branduolinis ginklas“, – sakė šalies vadovas.

A. Lukašenka priminė savo derybas su V. Putinu.

„Rezervas sukurtas ne todėl, kad rusai nori apginti Baltarusiją. Klausykite, patys apsiginsime. Bet mes su prezidentu Putinu suprantame, kas gali nutikti, jeigu pražiopsosime“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenkos teigimu, „jungtines ginkluotąsias pajėgas“ reikės dislokuoti, „jeigu ten bus peržengta riba“.

Taip pat A. Lukašenka paragino jo nekritikuoti dėl atvykimo į savo rezidenciją Minske rankose laikant automatą. Ginkluotas A. Lukašenka priėjo prie jėgos struktūrų pareigūnų, kurie malšino protesto akciją. A. Lukašenką lydėjo taip pat ginkluotas sūnus Nikolajus.

„Ir jūs pradėjote mane kritikuoti, kad lakstau gatvėmis apsiginklavęs automatu ir esu pasiruošęs pradėti šaudyti į savo tautą. Klausykite, aš per ketvirtį amžiaus į tautą nė karto net pirštu neparodžiau, ką jau kalbėti apie šaudymą“, – teigė jis.

Europos Sąjungos ambasadoriai Minske ketvirtadienį pasmerkė susidorojimą su opozicija po rugpjūčio 9-osios rinkimų, kuriuos pasiskelbė laimėjęs 65-erių A. Lukašenka, esą surinkęs 80 proc. balsų.

Baltarusijos autoritarinio lyderio santykiai su V. Putinu dar labiau pablogėjo prieš rugpjūčio 9 dienos balsavimą, nes Minskas atsisakė glaudesnės integracijos su Rusija ir netgi teigė, kad Maskva atsiuntė per sieną samdinių organizuoti riaušes.

Vis dėlto V. Putinas ketvirtadienį pažadėjo karinę paramą Baltarusijai ir pareiškė, kad Rusija sudarė teisėsaugos pareigūnų rezervinę grupę, kuri būtų dislokuota, jei padėtis po rinkimų pablogėtų.

„Ji nebus naudojama, nebent situacija pradės tapti nebekontroliuojama“, nebent „ekstremistiniai elementai... pradėtų deginti automobilius, namus ir bankus, pradėtų užiminėti administracinius pastatus“, kalbėjo Rusijos vadovas.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį paragino Rusiją nesikišti į krizę Baltarusijoje, prezidentui V. Putinui pažadėjus karinę paramą A. Lukašenkai.

„Baltarusija yra suvereni ir nepriklausoma valstybė. Niekas, įskaitant Rusiją, neturėtų ten kištis“, – sakė J. Stoltenbergas populiariam Vokietijos dienraščiui „Bild“.