„Taip, aš pasiūliau, kad į Minską vyktų trys (Baltijos šalių) premjerai ir trys užsienio reikalų ministrai, - sakė jis interviu portalui ERR. – Mes susisiekėme su Baltarusijos URM ir vyriausybės kanceliarija. Ir mes, kaip ir visi kiti Europos Sąjungos šalių vadovai, gavome atsakymą, kad su mumis nenorima kontaktuoti“.

Anot J. Rato, Estijos URM vadovas Urmas Reinsalu rugpjūčio 20 d. telefonu pateikė atitinkamą pasiūlymą savo kolegai Baltarusijoje Vladimirui Makejui.

Baltijos politikų delegacija Minske norėjo susitikti su savo kolegomis baltarusiais, taip pat su pilietinės visuomenės atstovais, bet ne su prezidentu Aliaksandru Lukašenka. „Tokio mūsų prašymo nebuvo. To nebuvo mūsų planuose“, - sakė J. Ratas.

„Nemanau, kad Baltarusijos valdžia šiandien eina teisingu keliu, ignoruodama bet kokius tarptautinius kontaktus, - pareiškė Estijos premjeras. – Kad būtų rasta išeitis iš susiklosčiusios situacijos, kaip tik ir reikia bendrauti tarptautiniu lygiu“.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.