„Situacija yra labai labai bloga. Visuomenė yra smarkiai susiskaldžiusi. Blogiausia, kad nukentėję žmonės sako: „Mes neatleisime“, – ketvirtadienį BNS telefonu teigė Tadeušas Kondrusevičius.

Jis šiuo metu vieši Lenkijoje – Balsogėje dalyvavo pamaldose. Iš čia dvasininkas ketvirtadienį išplatino protesto pareiškimą dėl Baltarusijos specialiosios paskirties milicijos padalinio OMON veiksmų užblokuojant išėjimus iš bažnyčios Minske.

„Vakar policija pradėjo vaikyti (į protesto akciją susirinkusius – BNS) žmones ir jie pradėjo bėgti į Raudonąją bažnyčią. Tuomet OMON užblokavo visus tris išėjimus iš bažnyčios. Žmonės apie 30–40 minučių buvo užblokuoti. Paskui išleisti. Žinoma, tai smurtas“, – sakė arkivyskupas.

Ketvirtadienį išplatintame T. Kondrusevičiaus pareiškime teigiama, kad įėjimo į maldos namus blokavimas ir kliudymas laisvai patekti ar išeiti iš bažnyčios yra „šiurkštus tikinčiųjų teisių ir sąžinės laisvės pažeidimas“.

„Neadekvatūs ir neteisėti veiksmai, vykę Šventojo Simono ir Šventosios Elenos bažnyčios teritorijoje, turi būti ištirti, o kaltininkai nubausti pagal įstatymus“, – teigiama pareiškime.

Jame taip pat rašoma, kad tokie jėgos struktūrų pareigūnų veiksmai neprisideda mažinant įtampą ir siekiant kuo greitesnio santarvės ir taikos atkūrimo baltarusių visuomenėje.

T. Kondrusevičius BNS sakė, kad Katalikų bažnyčia jau ne kartą prašė nenaudoti smurto prieš taikius protestus.

„Milicininkus, OMON net kviečiame į atgailą, sakome, kad reikia derybas rengti“, – teigė arkivyskupas.

Jis sakė anksčiau norėjęs aplankyti sulaikytuosius areštinėje, tačiau negavo leidimo.

„Praėjusį penktadienį buvau susitikęs su Baltarusijos vidaus reikalų ministru. (...) Klausiau, kodėl toks smurtas naudojamas. Ministras sakė nedavęs tokio įsakymo“, – pasakojo T. Kondrusevičius.

Jis taip pat teigė prašęs suteikti sulaikytiesiems dvasinę pagalbą, tačiau išgirdo atsakymą „spręsime, žiūrėsime“.

„Šiandien vyksta Baltarusijos užsienio reikalų ministro susitikimas su Europos Sąjungos valstybių ambasadoriais Minske. Gal kas nors jau pajudės?“ – ketvirtadienį BNS sakė arkivyskupas.

Jis nuogąstavo, kad kol kas įvykiai Baltarusijose rutuliojasi toliau link susipriešinimo.

Dvasininkui nerimą kelia dalies visuomenės nusiteikimas neatleisti už patirtą smurtą.

„Gardine vienas kunigas pasakojo, jog pažįsta pareigūnus, kurie dalyvavo malšinant protesto akcijas, jie nenakvoja namie, bijo. Kitas dalykas, mokytojai dirbo rinkimų komisijose, juos kaltina, kad užsiėmė klastojimu. Viskas eina prie civilinio karo“, – nuogąstavo T. Kondrusevičius.

T. Kondrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose.