38 metų Lezmondui Mitchellui mirtina injekcija trečiadienio vakarą buvo suleista federaliniame kalėjime Tere Hote Indianoje, praėjus 19 metų po to, kai jis buvo nuteistas už mergaitės ir jos senelės nužudymą, paskelbė kalėjimas.

„Teisingumas pagaliau įvykdytas“, – sakoma JAV Тeisingumo departamento atstovės Kerri Kupec (Keri Kjupek) pareiškime.

Tačiau L. Mitchello advokatai sakė, kad federalinė vyriausybė „pridėjo dar vieną skyrių savo ilgai neteisybės indėnų atžvilgiu istorijai“.

Dėl daugumos JAV įvykdytų nusikaltimų teisiama valstijų teismuose, kurių dalis turi įgaliojimus taikyti mirties bausmę. Tačiau federaliniai teismai gali perimti rimčiausias ar su nusikaltimais, kuriems valstijos neturi jurisdikcijos, susijusias bylas. Tam tikromis sąlygomis tarp pastarųjų patenka bylos dėl nusikaltimų, įvykdytų indėnų rezervacijose.

Federaliniai teismai retai skiria mirties bausmę, o dar rečiau ją įvykdo. Nuo 1988-ųjų iki šių metų liepos buvo įvykdytos tik trys federalinės mirties bausmės.

Tačiau valdant prezidento Donaldo Trumpo, kuris yra tvirtas mirties bausmių šalininkas, administracijai mirties bausmių vykdymas buvo paspartintas.

Liepą mirties bausmė buvo įvykdyta trims žmonėms. Penktadienį tokia bausmė turi būti įvykdyta 45 metų Keithui Nelsonui.

Visi šie žmonės buvo nuteisti už vaikų nužudymus, dažnu atveju – itin smurtingai.

Genties suverenumas

L. Mitchellas buvo nuteistas už tai, kad 2011 metais per automobilio vagystę mirtinai subadė 63 metų moterį ir perrėžė gerklę bei sutriuškino kaukolę jos devynerių metų vaikaitei. Vėliau jis užkasė abiejų aukų galvas ir rankas.

Nusikaltimas buvo įvykdytas navahų teritorijoje Arizonoje, o aukos ir L. Mitchellas yra genties nariai. Dėl šios priežasties JAV pareigūnams derėjo gauti Navahų šalies pritarimą mirties bausmei, sako bendruomenės pareigūnai, kurie remiasi 1994 metų įstatymu dėl indėnų genčių suverenumo.

Navahai atsisako taikyti mirties bausmę indėnams, o aukų šeima prašė skirti L. Mitchellui įkalinimą iki gyvos galvos.

JAV Aukščiausiasis Teismas paskutinę minutę atmetė teisinį skundą, susijusį su genties teisingumo suverenumu.

Lapkričio 3-iąją perrinkimo sieksiantis respublikonų prezidentas ragino plačiau taikyti mirties bausmę, ypač tiems, kas nuteisiami už policininkų, vaikų nužudymą ar narkotikų kontrabandą.

Pritarimas mirties bausmei JAV visuomenėje sumažėjo, bet ją toliau tvirtai remia respublikonų rinkėjai.