„Baigėme susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga. Artimiausiu metu tyrėjas perduos bylą su apkaltinamąja išvada Generalinei prokuratūrai, kuri nuspręs, ar perduoti ją teismui“, – sakė I. Pavlovas ir pridūrė, kad bylos tyrimas, kurį vykdė Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), baigtas.

Pasak advokato, praėjusių metų pabaigoje pradėtas susipažinimas su bylos medžiaga užtruko dėl pandemijos, taip pat dėl to, kad tyrėjas uždraudė kaltinamajai ir advokatams daryti bet kokias medžiagos kopijas. Galiausiai K. Curkan ir jos advokatams teko įsiminti devynis bylos tomus.

„Ši byla unikali tuo, kad kaltinimai grindžiami sunkiai skaitomomis įtartino turinio dokumentų kopijomis... [Dokumentai] esą gauti mūsų specialiosioms tarnyboms vykdant žvalgybinę veiklą remiantis šaltiniais, kurie slepiasi nuo gynybos, tyrimo ir, esu tikras, slėpsis nuo teismo“, – sakė I. Pavlovas.

FSB tyrėjai kaltina 2018 metų vasarą sulaikytą K. Curkan šnipinėjimu.

Kaip nurodo gynyba, tyrėjai teigia, kad K. Curkan 2004 metų rugpjūčio 16-ąją „tapo agente, konfidencialiai bendradarbiaujančia su moldavų specialiąja tarnyba“, o 2015 metų balandžio 21 dieną „Maskvoje gavo Energetikos ministerijos dokumento dėl rusų energijos kompanijų veiksmų... tarptautinio bendradarbiavimo kanalu projekto elektroninę versiją“ ir 2015 metų rugsėjo 29 dieną „perdavė šį dokumentą Moldovos specialiajai tarnybai“.

Savo kaltės K. Curkan, buvusi elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ valdybos pirmininkė, kategoriškai nepripažįsta. Gynyba tvirtina, kad tyrimo įrodymai yra suklastoti.

2020 metų sausį 1-asis bendrosios jurisdikcijos apeliacinis teismas Maskvoje panaikino Maskvos miesto teismo gruodžio nutarimą pratęsti K. Curkan areštą iki 21 mėnesio ir pakeitė šią kardomąją priemonę uždraudimu atlikti tam tikrus veiksmus. Tačiau 2-asis kasacinis teismas Generalinės prokuratūros prašymu atšaukė apeliacinio teismo sprendimą ir grąžino K. Curkan kardomajam kalinimui. Laisvėje ji išbuvo tik 23 dienas.