Ši informacija skelbiama bendrame tyrime, kurį atliko „Der Spiegel“ ir tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“. Spėjama, kad abiem atvejais buvo panaudota kovinė nuodingoji medžiaga – nervus paralyžiuojanti „Novičiok“.

Ji buvo sukurta Sovietų Sąjungoje ir Rusijos Federacijoje prižiūrint specialiosioms tarnyboms.

Straipsnio autorių teigimu, Vokietijos gydytojai krypsta versijos, kad abiem atvejais buvo naudojamos vienodos arba panašios nervus paralyžiuojančios fosfoorganinės medžiagos, link.
Iš karto po apnuodijimo E. Gebrevas skundėsi akies niežuliu, paskui neteko sąmonės ir paniro į komą. Panašūs simptomai, įskaitant greitą sąmonės netekimą ir nervų sistemos pažeidimą, pasireiškė ir Kovos su korupcija fondo įkūrėjui A. Navalnui.

Remiantis „Der Spiegel“ ir „Bellingcat“ duomenimis, specialistai mano, kad A. Navalnas buvo apnuodytas medžiaga, priskiriama fosfoorganinių medžiagų grupei, kuriai priklauso insekticidai ir nervų sistemą veikiantys toksinai, pavyzdžiui, zarinas ir „Novičiok“.

E. Gebrevas buvo apnuodytas 2015 m. balandžio mėnesį. Taip pat nukentėjo jo sūnus ir vienas verslo partneris. Jų sveikata irgi pablogėjo.

Gydytojai padarė išvadą, jog E. Gebrevas buvo apnuodytas, tačiau nuodų sudėties nepajėgė nustatyti.

„Novičiok“ 2018-aisiais apnuodytas buvęs šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

Britanijos vyriausybė sako, kad šiai atakai „beveik neabejotinai“ pritarė Rusijos valstybė.

Solsberio ataka buvo pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Europoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Dėl šio pasipiktinimą sukėlusio incidento Britanija ir jos sąjungininkės Vakaruose išsiuntė iki šiol didžiausią skaičių rusų diplomatų, o Maskva atsakė lygiavertėmis priemonėmis. Vis dėlto Bulgarija rusų diplomatų iš šalies neišsiuntė.

Apnuodyto Kremliaus kritiko A. Navalno komanda toliau tikisi sėkmingo opozicionieriaus gydymo Berlyno universitetinėje klinikoje „Charite“.

„Aleksejus dabar saugus, jis gauna geriausią įmanomą priežiūrą, – trečiadienį rašė jo bendražygis Leonidas Volkovas. – Baisiausiai jau praeityje, ir mes visi tikimės, kad gydymas bus sėkmingas“.

Tačiau jis teigė negalįs pasakyti nieko naujo apie 44-erių A. Navalno sveikatos būklę. A. Navalnas yra vienas žinomiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų.

Po įtariamo apnuodijimo jis jau beveik savaitę yra komos būklės. Opozicionierius nuo šeštadienio gydomas Berlyno klinikoje.

Vokiečių medikai, atlikę tyrimus, daro išvadą, kad jis buvo apnuodytas.

Pradžioje A. Navalnas buvo gydomas Omsko ligoninėje, tačiau, spaudžiant šeimai ir kolegoms, perkeltas į Vokietiją.

„Dabar, kai Aleksejus laikinai pašalintas iš kovos, svarbiausia yra taip jam padėti“, – rašė L. Volkovas. Kai A. Navalnas vėl grįš į komandą, jis esą džiaugsis sužinojęs, kad jo darbas buvo tęsiamas.