Valstybės vadovas Andrzejus Duda užsienio reikalų ministru paskyrė Zbigniewą Rau, iki šiol vadovavusį Seimo užsienio reikalų komitetui. Sveikatos apsaugos ministru tapo Adamas Niedzielskis, buvęs Nacionalinio sveikatos fondo vadovas.

Per ceremoniją A. Duda padėkojo jiems, kad perima „šiuos itin svarbius postus sudėtingais laikais“.

Tiek Z. Rau, tiek A. Niedzielskis praeitą savaitę buvo pasiūlyti premjero Mateuszo Morawieckio pakeisti atsistatydinusius ministrus.

65 metų Z. Rau yra teisės profesorius ir liberalizmo teorijos plėtotojas. Pagal savo konservatyvų požiūrį į socialinius reikalus jis artimas valdančiajai partijai „Įstatymas ir teisingumas).

Jis perima postą iš nuosaikiai konservatyvių pažiūrų politiko Jaceko Czaputowicziaus. Pastarojo atsistatydinimas praeitą savaitę, siaučiant krizei Baltarusijoje, išprovokavo opozicijos politikų kritiką.

Z. Rau manevrų laisvė bus ribota, nes Lenkijos santykiais su JAV daugiausiai rūpinasi A. Duda, o su Europos Sąjunga susijusius klausimus tvarko M. Morawieckio biuras.

Lenkijos vyriausybė reiškė palaikymą demokratinių pokyčių reikalaujantiems protestuotojams Baltarusijoje, šalį krečiant masinėms demonstracijoms nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, esą surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų. Daugelis opozicijos šalininkų sako, kad rinkimai buvo suklastoti.

Prieš šiuos rinkimus Z. Rau dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė, kad baltarusiai patys turi spręsti savo likimą, bet lenkai galėtų pasidalyti patirtimi, kaip jų šalis perėjo nuo autoritarinės sistemos prie demokratijos.

„Kaip kaimynai turime teisę reikšti lūkesčius, kad [Baltarusija] taptų demokratine, darniai besivystančia šalimi“, – laikraščiui sakė Z. Rau.

Kai premjeras praeitą savaitę pasiūlė Z. Rau kandidatūrą, opozicijos politikai ir liberaliosios pakraipos žiniasklaidos priemonės kritikavo pernai šio politiko išsakyto pasmerkimo LGBT judėjimui.

Z.Rau tąsyk per „Facebook“ parašė, kad Vakarų Europa, kurioje 7-ame dešimtmetyje įvyko seksualinė revoliucija, žengia į įteisintą pedofiliją, zoofiliją, abortus pagal pareikalavimą ir eutanaziją sergantiems, silpniems ir seniems žmonėms.