„Pasinaudojau teise neliudyti prieš save, pasižadėjimo neviešinti (informacijos) irgi nepasirašinėjau. Nemanau, kad mes darome kažką neteisėta“, – sakė ji žurnalistams.

Ji nurodė, kad ir toliau turi liudytojos statusą, bei neatmetė galimybės vėl būti iškviesta į apklausą.

S. Aleksijevič buvo iškviesta į Tyrimų komitetą kaip liudytoja baudžiamojoje byloje, kuri iškelta dėl Koordinacinės tarybos sudarymo.

Aliaksandro Lukašenkos oponentai įkūrė Koordinacinę tarybą, kurios pagrindinis tikslas yra taikus valdžios perdavimas, jiems atmetus jo tvirtinimą, kad laimėjo šeštą kadenciją prezidento poste per rugpjūčio 9-ąją vykusius rinkimus.

Baltarusijos saugumo pajėgos agresyviai vaikė masinius protestus prieš A. Lukašenką, taip pat buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl Koordinacinės tarybos sudarymo, apkaltinus jos narius bandant nuversti jo vyriausybę.

S. Aleksijevič pateko į Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumą, tačiau dėl blogos savijautos iki šiol jos susirinkimuose nedalyvavo.

„Esu visiškai rami. Nesijaučiu kalta. Viskas, ką mes darome, yra teisėta ir reikalinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė rašytoja, atvykusi prie Tyrimų komiteto būstinės Minske.

Netrukus ji išėjo iš pastato ir pareiškė, kad atsisakė atsakinėti į tyrėjų klausimus, bei pabrėžė, kad vienintelis Koordinacinės tarybos tikslas yra „vienyti visuomenę“.

S. Aleksijevič, 2015 metais pelniusi Nobelio literatūros premiją, yra balsinga A. Lukašenkos kritikė, reiškusi paramą opozicijos veikėjai Sviatlanai Cichanouskajai, kuri pasiskelbė laimėjusi prezidento rinkimus ir išvyko į Lietuvą.

„Sufabrikuoti kaltinimai“

Kitas Koordinacinės tarybos prezidiumo narys, buvęs diplomatas ir kultūros eksministras Pavelas Latuška antradienį 3,5 valandos buvo apklausiamas Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudytojas. Jis sakė pasirašęs pasižadėjimą neviešinti informacijos apie apklausą.

P. Latuška buvo priverstas palikti Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinio direktoriaus pareigas, kai paragino surengti naujus Baltarusijos prezidento rinkimus. Dešimtys šio teatro darbuotojų solidarizuodamiesi su P. Latuška trečiadienį pareiškė išeinantys iš darbo, informavo įstaigos atstovas.

Dar du Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai buvo sulaikyti, jiems teismas skyrė po 10 parų arešto už nesankcionuotų mitingų organizavimą.

Tuo metu prie rinkimų neprileisto ir šalį palikusio Valero Cepkalos namuose Minske policija trečiadienį surengė kratą, AFP sakė jo atstovas Aliaksejus Urbanas.

Europos Sąjunga atmetė Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus ir pranešė, kad paskelbs sankcijų 15–20 A. Lukašenkos režimo atstovų, kurie yra kalti dėl smurto prieš taikius protestuotojus ir rinkimų klastojimo.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ ir dar 15 organizacijų trečiadienį paragino Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybą „sušaukti specialiąją sesiją dėl žmogaus teisių krizės Baltarusijoje“.

Atvirame laiške šios grupės kaltino A. Lukašenkos vyriausybę vykdant „savavališkus areštus, persekiojimą pagal sufabrikuotus kaltinimus ir kankinimą bei kitokį netinkamą elgesį, susijusius su 2020 metų prezidento rinkimais“.