Dėl biudžeto vis labiau ryškėjantys nesutarimai ir skirtumai bei grėsmė, kad parlamentui jį atmetus šalyje prireiks naujų rinkimų, šią savaitę privertė valdančiąją "Įstatymo ir teisingumo" mažumą iš naujo pradėti derybas dėl daugumos koalicijos sudarymo.

Iš pradžių "Įstatymas ir teisingumas" flirtavo su verslo remiama liberaliąja Pilietine platforma arba reformoms besipriešinančiomis partijomis, tačiau galiausiai apsisprendė derėtis dėl koalicijos su pastarosiomis ir taip sukėlė susirūpinimą finansų rinkose.

"Aš tikiuosi, kad mes sugebėsime sudaryti koaliciją. Turiu priežasčių tikėti, kad ši perspektyva reali", - žurnalistams parlamente sakė "Įstatymo ir teisingumo" lyderis Jaroslawas Kaczynski.

"Viskas rodo, kad biudžetas bus priimtas sausio 24 dieną. Iki to laiko turi būti sudaryta (koalicinė) sutartis", - teigė jis ir pridūrė, kad tolesnės derybos su galimais partneriais vyks kitą savaitę.

Kalbėdamas apie biudžeto patvirtinimą parlamente, ministras pirmininkas Kazimierzas Marcinkiewiczas taip pat buvo optimistiškai nusiteikęs, tačiau sakė, kad jeigu opozicijos deputatai reikalaus didelių pataisų, "Įstatymas ir teisingumas" balsuos prieš jas ir išprovokuos pirmalaikius rinkimus.

Partija "Įstatymas ir teisingumas" laimėjo rugsėjo mėnesį įvykusius visuotinius ir prezidento rinkimus, bet nusprendė valdyti viena ir formuoti mažumos vyriausybę, vildamasi, kad taip jai pavyks pritraukti rinkėjų tiek nuo centro, tiek nuo kraštutinių dešiniųjų politinių grupių.

Tačiau šią savaitę opozicinės partijos iš esmės privertė "Įstatymą ir teisingumą" apsispręsti, ar kviestis į vyriausybę naujų partijų, ar rizikuoti, kad biudžetas bus atmestas.

Balsavimas dėl biudžeto

Šeštadienį parlamente svarstant 2006 metų biudžeto projektą galimi būsimieji konservatorių sąjungininkai siekė pakoreguoti fiskalinį vyriausybės planą ir padidinti išlaidas.

Diskusijų metu viena iš galimų koalicijos partnerių, kraštutinė kairioji partija "Savigyna", smarkiai sukritikavo, pasak jos, ekonomikos augimą stabdančią centrinio banko politiką ir paragino ištirti visus nuo 1989 metų, kai šalyje žlugo komunistinė santvarka, sudarytus privatizavimo sandorius.

Tačiau "Savigyna" pridūrė, kad nepaisant didelių biudžeto pataisų, ji veikiausiai jam pritars, tuo duodama suprasti, jog būsimos derybos dėl koalicijos su konservatoriais labai tikėtinos. Didžiausia opozicinė partija, Pilietinė platforma, ketina pasiūlyti per šimtą pataisų, kuriomis daugiausia siekiama apriboti administravimo išlaidas, ir teigia, kad jei jos bus atmestos, balsuos prieš biudžetą.

Pilietinės platformos pasiūlymus kritikuoja ministras pirmininkas K.Marcinkiewiczius. Pasak jo, taupant administracijos sąskaita, gali būti paralyžiuotas vyriausybės darbas ir pakenkta biudžeto vykdymui. "Sugadinto biudžeto vyriausybė arba "Įstatymo ir teisingumo" (partija) nerems", - teigė K.Marcinkiewiczius.

Kad įgytų daugumą, "Įstatymui ir teisingumui" parlamente reikia užsitikrinti "Savigynos" ir dar bent vienos mažesnės partijos paramą. Ją galėtų suteikti protekcionistinė Valstiečių partija arba nacionalistinė religinė dešiniosios pakraipos Lenkijos šeimų lyga.