„Mums reikia išsamaus, skaidraus tyrimo dėl to, kas įvyko. Kaltininkai turi atsakyti, JK prisijungs prie tarptautinės iniciatyvos užtikrinti teisingumą“, – sakė B. Johnsonas.

Šiuo metu 44-erių Kremliaus kritikas A. Navalnas yra gydomas Berlyno ligoninėje po to, kai praeitą savaitę, pakilus iš Tomsko oro uosto Rusijoje, jam staiga pasireiškė itin stiprūs skausmai. Įtariama, kad A. Navalnas buvo apnuodytas.

Londono ir Maskvos santykiai yra subjurę dėl dviejų įtariamų Kremliui nepalankių žmonių apnuodijimų Didžiojoje Britanijoje ir kaltinimų Rusijai dėl kišimosi į JK politiką.

2006 m. Rusijos prezidentas buvo kaltinamas dėl buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos apnuodijimo radioaktyviu poloniu Londone.

2018 m. Rusijos saugumo pareigūnai apnuodijo dvigubą agentą Sergejų Skripalį nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje.

JK liepą apkaltino „Rusijos veikėjus“ bandant sutrikdyti gruodį vykusius JK parlamento rinkimus. Rusai esą išplatino nutekintus dokumentus apie galimą JK prekybos sutartį su JAV po „Brexito“.

Londonas taip pat kaltina Rusijos programišius bandžius pavogti svarbią informaciją apie vakcinos nuo COVID-19 tyrimus iš JK, JAV ir Kanados laboratorijų.

Kremlius visus šiuo kaltinimus neigia.

Praėjusią savaitę britų parlamentarų grupė parašė laišką Rusijos ambasadoriui Londone, kuriame ragina atlikti „išsamų ir nepriklausomą“ tarptautinį tyrimą dėl galimo A. Navalno apnuodijimo.

Pasak parlamentarų, tyrimas yra „vienintelis būdas išvengti įtarimų, kad prie to tiesiogiai prisidėjo Rusijos valstybė“.

Rusija savo ruožtu antradienį atmetė Vokietijos medikų išvadas, kad A. Navalno organizme aptikta medžiagų, kurios yra naudojamos nuoduose, vaistuose ir insekticiduose.