Palydovinės nuotraukos rodo, kad „Laura“ pastarosiomis valandomis virto „didžiuliu uraganu“, keliančiu grėsmę pastatams ir grasinančiu paskandinti ištisas bendruomenes. Jis nepaprastai sustiprėjo, „ir nėra požymių, kad greitai nusilps“, paskelbė JAV Uraganų centras per spaudos konferenciją trečiadienio rytą.

Uraganas neša vėją, kurio greitis siekia 175 km per val. ir dar stipresnius gūsius, sakoma centro pranešime. JAV pakrantę audra turėtų pasiekti vėliau trečiadienį.

„Mes tikimės didelių elektros energijos tiekimo sutrikimų, nuverstų medžių. Nukentės verslo įmonės ir namų ūkiai“, – sakė Donaldas Jonesas iš Nacionalinės meteorologijos tarnybos Leik Čarlse, Luizianoje, esančiame netoli rajonų, per kuriuos turėtų praūžti uragano akis.

„Sakau jums, padėtis bus labai rimta“, – pridūrė D. Jonesas.

„Labai pavojinga audra“


Teritorijose, kurioms kyla didžiausias pavojus, prasideda žmonių evakuacija. Teksase skubiai atidaryta keletas prieglaudų nuo uragano bėgantiems žmonėms, kuriose užtikrinti apsaugos nuo koronaviruso reikalavimai.

„Jums liko vos kelios valandos pasiruošti ir evakuotis dėl uragano „Laura“. Kur atsidursite iki vidurdienio, ten ir turėsite išbūti audrą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas.

„Laura“ taip pat kelia grėsmę stambiems naftos perdirbimo centrams Leik Čarlse ir Bomonte-Port Artūre, Teksaso pakrantėje.

Pasak Teksaso gubernatoriaus Grego Abbotto, lyginant su 3-os kategorijos uraganu „Harvey“, kuris 2017 metais sukėlė katastrofiškus potvynius ir pražudė 68 žmones, šis turėtų būti dar stipresnis.

„COVID-19 Teksase išliks per visą uragano laiką“, – perspėjo jis antradienį, ragindamas šeimas, prireikus, keltis gyventi į viešbučius ar motelius, kad jos liktų „izoliuotos nuo kitų“.

„Tai labai pavojinga audra, stipresnė audra, nei dauguma čia buvusių, – trečiadienį įspėjo G. Abbotas. – Darykite viską, ką galite, kad pasitrauktumėte iš jos kelio.“

„Jūsų turtą galima pakeisti, – tęsė jis. – Bet jūsų gyvybių – ne.“

Prezidentas Donaldas Trumpas savo ruožtu liepė gyventojams „klausyti vietos pareigūnų“.

„Uraganas „Laura“ yra labai pavojingas ir greitai stiprėjantis uraganas, – tviteryje rašė prezidentas. – Mano administracija ir toliau palaiko ryšius su valstijų ir vietos ekstremalių situacijų vadovais.“

Audra didina COVID-19 pavojų


Naujojo Orleano merė LaToya Cantrell taip pat paragino neužmiršti sveikatos apsaugos priemonių, nepaisant audros, liūčių ir potvynių.

Miesto istoriniame Prancūzų kvartale nebeliko turistų, prie kolonijinio stiliaus pastatų durų atsirado smėlio maišai, langai buvo uždengti fanera.

„Aš nebijau, kad čia pateks audros vanduo, tik bijau dėl lietaus, kad nustos veikti siurbliai, ir tai sukels potvynį“, – naujienų agentūrai AFP sakė savo verslą turintis Robertas Dunlapas.

Naujasis Orleanas nepamiršo 2005-ųjų uragano „Katrina“, kuris pasiekė miestą kaip 3-os kategorijos audra, užtvindė 80 procentų miesto ir pareikalavo daugiau nei 1 800 žmonių gyvybių.

Sonya McCuller, prieš 15 metų išgyvenusi šią audrą, sakė, jog visi, kas matė uraganą „Katrina“, žino, kad neįmanoma nuspėti, ko galima tikėtis.

„Vieną minutę gali pagalvoti, kad jis neateis, o kitą – bandai pasiruošti, kad neužkluptų“, – sakė ji.

Anksčiau „Laura“ sukėlė potvynių Haityje ir Dominikos Respublikoje, per ją žuvo mažiausiai 25 žmonės.

Kuboje audra padarė daug materialinės žalos, tačiau ten žuvusiųjų nėra.

Meksikos įlankoje, imantis atsargumo priemonių, buvo evakuoti žmonės iš daugiau nei 100 naftos platformų, sustabdant maždaug 80 proc. naftos produkcijos.

„Nežaisiu su geruoju Viešpačiu“


Jimmy Ray yra vienas iš Leik Čarlso Luizianoje gyventojų, kuriam buvo nurodyta evakuotis.

„Mes ketinome bandyti praleisti [audrą] namie, tačiau sužinojome, kad ji bus labai smarki“, – AFP sakė J. Ray, kalbintas prie evakuacijos centro.

Dar viena Leik Čarlso gyventoja Patricia Como pasakojo, kad jos sesuo, brolis ir kiti artimieji nusprendė nesievakuoti, bet ji teigė nenorinti rizikuoti, todėl artinantis audrai paliko namus.

„Nežaisiu su geruoju Viešpačiu“, – sakė ji.

Leik Čarlso evakuacijos operacijų direktorė Angela Jouett teigė, kad valdžios institucijos parengė naujus protokolus, susijusius su COVID-19 pandemija.

„Atvykstantiems žmonėms rankos purškiamos dezinfekciniu skysčiu, – pasakojo A. Jouett. – Matuojama jų temperatūra, taip pat užtikriname, kad visi laikytųsi 6 pėdų (1,8 m) atstumo.“

Teksase esančio Galvestono miesto laikinasis meras Craigas Brownas sakė, kad pareigūnai „labai atidžiai stebi“ artėjančią audrą. 1900 metais šis miestas nukentėjo nuo daugiausiai gyvybių JAV istorijoje nusinešusio uragano – tąkart žuvo tūkstančiai žmonių.

„Sulaukėme gero bendradarbiavimo iš mūsų gyventojų dėl evakuacijos“, – teigė C. Brownas ir pridūrė, kad evakuotis nebuvo privaloma.

„Jei jie nori likti namie, mes tai jiems leidžiame, – sakė jis. – Bet mes jiems pasakome, kad jei jie liks, jie gali nesulaukti pagalbos tarnybų.“

10 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku „Laura“ buvo apie 360 km į pietus-pietryčius nutolusi nuo Leik Čarlso ir beveik 26 km per val. greičiu juda šiaurės-vakarų kryptimi.

Remiantis JAV Uraganų centro prognozėmis, siaučiant audrai nuo trečiadienio iki penktadienio dalyje Meksikos įlankos pakrantės turėtų iškristi 13–26 cm lietaus.

Iki lapkričio besitęsiantis Atlanto audrų sezonas šiemet gali būti vienas intensyviausių. JAV Uraganų centras prognozuoja net 25 vardus turinčias audras, o „Laura“ tėra 12-oji.

Atogrąžų audra „Marco“, kuri taip pat praūžė per Meksikos įlanką, nusilpo ir išsisklaidė antradienį prie Luizianos krantų prieš pasiekdama sausumą.

Nusilpus „Marco“, Meksikos įlankos pakrantė išvengė dviejų vienu metu siaučiančių uraganų grėsmės. Per 150 metų, kai kaupiama ši informacija, tokia padėtis susidariusi nebuvo.