J. Prigožinas laikomas vienu turtingiausių Rusijos verslininkų ir pramintas „Putino virėju“, nes jo įmonė „Concord“ aprūpino Kremlių maistu ir gėrimais. Jis siejamas ir su skandalingai pagarsėjusia privačia karine kompanija „Vagner“.

Antradienį „Concord“ spaudos tarnyba publikavo socialiniuose tinklalapiuose pranešimą spaudai, kuriame cituoja J. Prigožiną, pernai pareiškusį, kad ketina išsireikalauti iš A. Navalno ir jo sąjungininkų teismo priteistą 88 mln. rublių baudą už šmeižtą.

Pernai spalį teismas priėmė nutarimą, kad A. Navalnas, jo sąjungininkė Liubov Sobol ir A. Navalno įsteigtas „Kovos su korupcija fondas“ (FBK) privalo sumokėti 88 mln. rublių maitinimo paslaugas mokykloms teikiančiai įmonei „Moskovskij školnik“. Žiniasklaida rašė, kad J. Prigožinas susijęs su šia įmone, bet verslininkas neigia, kad įmonė priklauso jam.

Vėliau J. Prigožinas išpirko FBK skolą įmonei „Moskovskij školnik“, taigi dabar baudą turi sumokėti jam.

„Paliksiu skrupulų neturinčius šios grupuotės narius nuogus basus, – pareiškė J. Prigožinas. – Be abejo, jei draugas A. Navalnas pakratys kojas, neketinu jo persekioti aname pasaulyje. Atidėsiu tai neribotam laikui. O vėliau su didžiausiu malonumu viską atsiimsiu. Bet jei A. Navalnas liks gyvas, privalės atsakyti pagal griežčiausius Rusijos įstatymus.“

Kaip liepą sakė A. Navalnas, uždaryti organizaciją būtina norint patenkinti kombinato „Moskovskij školnik“ ieškinį, pagal kurį jis, jo bendražygė Liubov Sobol ir FBK kiekvienas turi sumokėti po 29 mln. rublių (356 tūkst. eurų). Tokių lėšų organizacija neturėjo.

Trečiadienį fondo direktorius parašė palaikantiesiems fondą, kad A. Navalną veikiausiai apnuodijo dėl fondo vykdytų tyrimų.

44-erių A. Navalnas, vienas balsingiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų, gydomas Berlyno ligoninėje „Charite“. Praėjusį ketvirtadienį jis prastai pasijuto būdamas lėktuve, kuris skrido iš Tomsko į Maskvą, ir buvo nugabentas į Omsko ligoninę. A. Navalno bendražygiai tvirtina, kad jis buvo apnuodytas kažkuo, ko buvo jo išgertoje arbatoje prieš įlipant į lėktuvą Tomsko oro uoste. Jų nuomone, su šiuo pasikėsinimu yra susijęs prezidentas V. Putinas.

Vis dėlto Rusijos gydytojai sakė, kad tyrimai jokių apnuodijimo požymių nenurodė. Pirmadienį „Charite“ informavo, kad jos atlikti A. Navalno ėminių tyrimai atskleidė, jog aktyvistas buvo „apnuodytas medžiaga iš cholinesterazės inhibitorių grupės“. Jų būna kai kurių vaistų, insekticidų, taip pat nervus paralyžiuojančių medžiagų sudėtyje.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas „nekorektiškomis“ pavadino kalbas, kad opozicijos figūra A. Navalnas buvo apnuodytas.

A. Navalno komanda toliau tikisi sėkmingo opozicionieriaus gydymo Berlyno universitetinėje klinikoje „Charite“.

„Aleksejus dabar saugus, jis gauna geriausią įmanomą priežiūrą, – trečiadienį rašė jo bendražygis Leonidas Volkovas. – Baisiausiai jau praeityje, ir mes visi tikimės, kad gydymas bus sėkmingas.“

Tačiau jis teigė negalįs pasakyti nieko naujo apie 44-erių A. Navalno sveikatos būklę.

„Dabar, kai Aleksejus laikinai pašalintas iš kovos, svarbiausia yra taip jam padėti“, – rašė L. Volkovas. Kai A. Navalnas vėl grįš į komandą, jis esą džiaugsis sužinojęs, kad jo darbas buvo tęsiamas.