Rugpjūčio 9–12 d. ligoninėje dirbo Minsko ligoninės anesteziologė reanimatologė N. Ji budėjo dieną ir naktį, praneša belsat.eu. Per ateinančias dienas aukų antplūdis nemažėjo. Gydytojos teigimu, šalies medikai šokiruoti, kaip jėgos struktūrų pareigūnai kankino žmones.

„Dažniausiai pasitaiko mėlynių ir hematomų ant apatinių galūnių bei nugaros, galvos traumų, iš esmės – lengvų galvos smegenų traumų. 9 iš 10 pacientų patyrė kontuzijų, akių traumų, kurias sukėlė jėgos struktūrų pareigūnų naudotos akinamosios ir kurtinamosios granatos. Daug ausų pažeidimų. Taip pat dėl guminių kulkų, kurios pataikė į pačias pavojingiausias kūno vietas, daugeliui pažeistos akys. Žinau atvejį, kai žmogus prarado regėjimą viena akimi. Nežinau, ar visiškai, ar visam laikui. Kulkos pataikydavo į trachėją, krūtinę, žarnyną. Kiaurai jį perverdavo. Maždaug tokie sužeidimai. Bet po 9–10 d. pradėjo vežti pacientus iš Okrestino ir Žodzinos“, – sakė gydytoja.

OMON mušė ir net prievartavo žmones

„Mūsų ligoninėje guli vaikinas, kurį išprievartavo lazda. Šį faktą galiu patvirtinti. Dabar jį gydome. Ši informacija yra tiksli“, – patikino anesteziologė reanimatologė.

„Dauguma mūsų ligoninėje esančių pacientų pasveiks, tačiau nemažai iš jų liks neįgaliais nuo sprogimų ir šautinių žaizdų. Iš esmės turiu omenyje rugpjūčio 9–10 d. protesto dalyvius. Nukentėjusieji patyrė ir psichologinių traumų. Jie užsidaro savyje, bando juokauti, tačiau gydytojai mato, kaip jiems nesmagu prisiminti tuos įvykius, jie nori kuo greičiau viską užmiršti“, – pasakojo medikė.

Pasak jos, jėgos struktūrų pareigūnų tarp nukentėjusiųjų gydytojai nematė.

„Jie gydomi savo ligoninėje. Į įprastas nepatenka. Kiek man žinoma, jėgos struktūrų pareigūnams nereikėjo suteikti skubios pagalbos, nebuvo neatidėliotinų iškvietimų. Žinau, kad kai kurie žurnalistai norėjo paimti interviu iš sužeistų jėgos struktūrų pareigūnų, beldė į milicininkų ligoninių duris, tačiau nesulaukė atsakymo ir kreipėsi į mus. Mes neturime tokios informacijos, nežinome, kiek jėgos struktūrų pareigūnų nukentėjo. Galbūt tarp jų iš viso nėra aukų“, – aiškino gydytoja.

Atrodo, kad vyksta karas

„Mūsų šalies medikų bendruomenė yra sukrėsta. Kyla ir konfliktų su vadovais, kurie nepatenkinti, jog mes išreiškiame savo pilietinę poziciją. Tačiau visi mano kolegos negali likti abejingi, kai atveža smarkiai sužalotus žmones. Tiesiog norisi verkti. Daugelis iš mūsų tomis dienomis nei miegojo, nei valgė, nes smarkiai jaudinosi. Mūsų pilietinė pozicija yra ryžtinga – netylėsime, kaip prašo vadovai, eisime į mitingus nepaisydami jų nurodymų. Pavyzdžiui, aš nemačiau tokių baisių traumų, kokių pasitaiko vykstant karui, bet vis tiek yra daug sunkių atvejų, turiu omenyje tiek psichologinius sutrikimus, tiek fizinius sužeidimus. Ir kai juos matai ir supranti, jog žmogus už nieką liks suluošintas psichiškai arba fiziškai, taip tiesiog neturi būti. Labai liūdna gydyti tokius žmones.

Paprastai atvykus traumuotam arba apie prievartą kalbančiam asmeniui, teisėsaugos institucijų darbuotojai privalo į tokį atvejį reaguoti ir pradėti tyrimą net be pareiškimo ir kreipimosi. Per pastarąsias savaites buvo hospitalizuoti šimtai suluošintų žmonių, yra net išprievartavimo atvejų. Ar matėte, kad tyrėjai dirbtų su tokiais žmonėmis?

Žinoma, tyrėjai tokius atvejus turi tikrinti. Ir paprastai atvyksta labai greitai. Bent jau taip būdavo anksčiau. Tačiau dabar tyrėjų nemačiau. Buvo atėjusi tik viena mergina, kuri kalbėjosi su nukentėjusiąja, taip pat buvo atėjęs operatyvinis darbuotojas, bet galiausiai paaiškėjo, jog jis buvo atvykęs tik pasiimti savo daiktų, o su pacientu nekalbėjo. Paprastai jie būna daug aktyvesni kitais atvejais. Kai kas nors nutinka mūsų pacientams, jie greitai prisistato, kalbasi su gydytojais, su pacientais, domisi. Bet šį kartą aš su niekuo nesikalbėjau. Niekas nesidomėjo“, – tvirtino anesteziologė reanimatologė.

Praėjusią savaitę pranešta, kad Gardino ligoninėje gydomi tardymo izoliatoriuje išžaginti vyrai ir moterys. Apie tai pranešė vienas anonimu panoręs išlikti ginekologas iš Gardino, skelbia regions.by.

Nei patys gydytojai, nei nukentėjusieji apie tai viešai kalbėti nenori. Kaip teigia medikai, miesto ligoninėse gydoma merginos, kurios po buvimo tardymo izoliatoriuje atvežtos su gimdos kaklelio pažeidimais, proktologijos skyriuje guli nuo seksualinės prievartos nukentėję vyrai.

Skelbiama, kad aukos buvo žaginamos įvairiais objektais. Kaip teigia gydytojai, merginoms tokios traumos gali sukelti vaisingumo problemų ateityje. Visiems nukentėjusiems reikalinga psichologo pagalba.

A. Lukašenkos „pergalės“ paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta beveik 7 tūkst. žmonių. Šimtai protestuotojų sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą. Mažiausiai trys protestų dalyviai žuvo.