Kaip pranešė liudininkai, prie Švietimo ministerijos, esančios netoli Nepriklausomybės aikštės, susirinko keli šimtai mokytojų ir Pedagoginio universiteto studentų, norinčių išreikšti palaikymą Baltarusijos opozicijai. Ten taip pat atvyko teisėsaugos pareigūnų.

Milicininkai ragina žmones skirstytis sakydami, kad jų akcija – nesankcionuota, bet jie niekur nesitraukia ir skanduoja: „Gėda!“ bei „Ministro!“.

Tuo metu prie ministerijos pastato atvažiavo kelios dešimtys milicijos furgonų, iš jų penki – sulaikytiesiems vežti, atgabentos dvi vandens patrankos, kitokios specialiosios technikos.

Apie 10 furgonų su raudonai žaliomis vėliavomis, kurias naudoja Aliaksandro Lukašenkos šalininkai, važinėja ratais šalia aikštės.


Pirmadienį A. Lukašenka per susitikimą su švietimo ministru Ihariu Karpenka pareikalavo atleisti mokytojus, palaikiusius opozicijos protesto akcijas.

„Jei kas nors persimetė į kitą stovyklą, mums taip pat reikia su jais aiškintis“, – pareiškė A. Lukašenka ir pridūrė, kad Baltarusijoje yra valstybinis švietimas, valstybinės mokyklos, valstybinė ideologija.

„Tie, kas nori laikytis šių principų, labai prašom: eikite, dėstykite, mokykite, dirbkite. Tie, kas nenori, reiškia, mokykloje neturi būti. Tai reikia sakyti tiesiai, atvirai ir garbingai“, – teigė jis.

Pastarąsias dvi savaites Baltarusijoje vyksta didžiulės demonstracijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą ir valdžios smurtą, jų metu A. Lukašenka raginamas palikti pareigas.

Baltarusijoje kai kuriuose daliniuose įvedama aukščiausio lygio karinė parengtis

Baltarusijos gynybos ministerija pirmadienį pradėjo ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties nuodugnaus patikrinimo trečiąjį etapą ir paskelbė aukščiausio lygio karinę parengtį kai kuriuose daliniuose.

„Rugpjūčio 24 dieną Baltarusijos gynybos ministro įsakymu prasidėjo ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties nuodugnaus patikrinimo trečiasis etapas, vadovaujamas Generalinio štabo viršininko. Per šį patikrinimą kai kuriuose kariniuose daliniuose bus paskelbta aukščiausio lygio karinė parengtis ir pašaukti atsargos kariai“, – nurodė ministerija.
Baltarusijos ginkluotosios pajėgos pastarosiomis dienomis vykdo didelio masto taktines pratybas vakarinėje Gardino srityje netoli sienos su Lietuva.

Šalį šiuo metu yra apėmusi gili politinė krizė, besitęsianti nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių triuškinamu nugalėtuoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Penktadienį A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijai iškilo karinės intervencijos per vakarinę sieną grėsmė, siekiant „atkirsti“ Gardino apskritį.

Šeštadienį jis teigė, kad prie šalies sienų užfiksuotas NATO pajėgų „rimtas judėjimas“, todėl įvedama aukščiausio lygio kovinė parengtis.

„Matome rimtą NATO pajėgų judėjimą betarpiškai arti prie mūsų sienų Lenkijos ir Lietuvos teritorijoje“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Autoritarinis lyderis pridūrė, kad pirmąkart per ketvirtį šimtmečio jam teko priimti „rimčiausią sprendimą“ ir paskelbti visišką kovinę parengtį šalies ginkluotųjų pajėgų pagrindiniuose daliniuose, taip pat sutelkti papildomų pajėgų prie Baltarusijos vakarinės sienos.

A. Lukašenka teigia, kad „prie Baltarusijos sienos artėja NATO pajėgos, o naikintuvai F-16 jau yra 15–20 minučių skrydžio atstumu“.