Ugniagesiams buvo šiek tiek lengviau dirbti, nes potencialiai pavojingos audros su perkūnija buvo silpnesnės nei prognozuota, o kaitra atlėgo.

Valstijos gubernatorius Gavinas Newsomas sakė, kad valstijoje liepsnoja apie 625 gaisrus ir kad jau išdegė daugiau kaip 485 tūkst. hektarų.

Iš šių gaisrų 17 laikomi dideliais, pridūrė gubernatorius. Tarp jų yra vadinamieji „SCU ir LNU žaibų kompleksai“, kiekvienas sudarytas iš keleto gaisrų. Pagal išdegintą plotą jie tapo dviem didžiausiais gaisrais per valstijos istoriją.

„LNU žaibų komplekso“ gaisras rugpjūčio 8-ąją įsiplieskė į šiaurę nuo San Fransisko. Iki pirmadienio popietės ugnis buvo suvaldyta tik 22 proc. jo ploto.

Tą pačią dieną prasidėjęs „SCU žaibų komplekso“ gaisras liepsnoja į pietryčius nuo San Fransisko. Pirmadienį ryte liepsnos buvo suvaldytos 10 proc. jo ploto.

Dar vienas didelis gaisras – „CZU žaibų kompleksas“ – nusiaubė teritorijas arčiau vandenyno pakrantės.

Daugumą šių gaisrų sukėlė nedaug lietaus atnešusios audros su perkūnija, siautusios Kalifornijos centrinėje ir šiaurinėje dalyse.

„Faktiškai gyvename megagaisrų laikmečiu“, – sakė valstijos priešgaisrinės agentūroa „Cal Fire“ padalinio Santa Klaroje vadovas Jake'as Hessas.

„Kai kurie žmonės dirbo „Cal Fire“ pastaruosius penkerius metus, ir jie nėra matę nieko kito. Nuo pat jų darbo pradžios – vien megagaisrai“, – skundėsi pareigūnas.

Pasak J. Hesso, kiekvienais metais gaisrai darosi didesni ir pavojingesni. Jis perspėjo, kad ugniagesiai turi nusiteikti pasiekti „šio maratono pabaigą“.

Trikdžiai dėl pandemijos

Iki šiol ugnis sunaikino daugiau kaip 100 namų ir kitų statinių, taip pat kelia pavojų dar 100 tūkst. pastatų, sakė pareigūnai.

Su liepsnomis kovoja apie 14 tūkst. išvargusių ugniagesių, kurių pajėgų nepakanka stichijai suvaldyti. Dalis jų yra atvykę iš kitų valstijų, kai kurie – net iš Kanados ir Australijos.

Toks stichijos siautėjimo mastas vos prasidėjus gaisrų sezonui, valstijoje paprastai besitęsiančiam nuo rugpjūčio iki lapkričio, neturi precedento.

Vis dėlto darbas ugniagesiams šiek tiek palengvėjo, praeitą naktį orams šiek tiek atvesus.

Be to, naktį griaudėjusios perkūnijos nebuvo tokio didelio masto kaip prognozuota.

Vis dėlto tarnybos ragino žmones neprarasti budrumo, nes regione gali įvykti daugiau audrų.

Gaisrai kelia papildomą iššūkį Kalifornijai, taip pat besistengiančiai suvaldyti koronavirusinės infekcijos epidemiją, dėl kurios daugelyje valstijos sričių tebegalioja griežti karantino suvaržymai.

G. Newsomas sakė, kad tarnybos imasi papildomų atsargumo priemonių, įskaitant papildomus sveikatos tikrinimus, evakuacijos centruose, įrengtuose numatant, kad dėl gaisrų gali tekti persikelti dešimtims tūkstančių žmonių.