S. Biegunas į Maskvą antradienį atskris iš Vilniaus, kur anksčiau susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja. Iš Rusijos sostinės jis turi nuvykti į Kijevą.

Kaip išvakarėse sakė JAV ambasadorius Rusijoje Johnas Sullivanas, S. Biegunas susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, jo pavaduotoju Sergejumi Riabkovu ir, tikėtina, su užsienio reikalų viceministru Igoriu Morgulovu, taip pat su rusų pilietinės visuomenės atstovais.

Anksčiau S. Riabkovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad Maskvoje planuojama su S. Biegunu aptarti padėtį Baltarusijoje.

„Žinoma, padėtis Baltarusijoje ir tam tikrų išorės jėgų bandymai veikti šios padėties plėtotę bus aptarinėjami Biegunui esant Maskvoje“, – sakė S. Riabkovas.

Vis dėlto viceministras pabrėžė, jog „kalbėti, kad tai bus vienintelė svarbi aptarimo tema, būtų neteisinga“.

Pasak jo, JAV „pirmasis valstybės sekretoriaus pavaduotojas užsiima ir kitais klausimais“. „Be kita ko, galvojome nuodugniai aptarti su juo viską, kas susiję su Rusijos ir Amerikos santykiais, įvairiausius jų aspektus“, – pažymėjo S. Riabkovas.

Ambasadorius J. Sullivanas savo ruožtu išvakarėse per spaudos konferenciją sakė, kad JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Maskvoje taip pat ketina kelti klausimą dėl būtinybės neleisti bandyti iš išorės paveikti padėtį Baltarusijoje. Vašingtonas dėl tokio kišimosi kaltina Maskvą. „Akivaizdu, kad išorės kišimasis Baltarusijoje kelia nerimą. Įtaką iš išorės taip pat daro Rusija“, – sakė J. Sullivanas.

Pasak jo, „būtina leisti baltarusių tautai spręsti savo likimą be poveikio iš išorės; tai – principinis klausimas, kurį valstybės sekretoriaus pavaduotojas Biegunas iškels per susitikimą su Rusijos pareigūnais“.

S. Biegunas Maskvoje taip pat gali aptarti ginkluotės kontrolės klausimus ir regiono problemas, įskaitant padėtį dėl Šiaurės Korėjos bei Rusijoje kalinamų JAV piliečių paleidimo klausimą, sakė ambasadorius.

Jo teigimu, S. Biegunas kalbės apie Rusijoje kalinamus amerikiečius Paulą Whelaną, Trevorą Reedą ir Michaelą Calvey.

„Valstybės sekretoriaus pavaduotojas, kaip jau ne kartą sakiau, pažymės, kad vadinamieji Paulo Whelano ir Trevoro Reedo teismo procesai buvo pasityčiojimas iš teisingumo“, – pareiškė J. Sullivanas.

Tikimasi, kad S. Biegunas Maskvoje susitiks ir su Rusijos pilietinės visuomenės atstovais. Tokie susitikimai tapo JAV aukšto rango diplomatų vizitų Rusijoje tradicija.

„Nepriklausomi balsai – tai esminis bet kokios demokratijos elementas ir svarbu, kad šie balsai būtų išgirsti“, – pažymėjo J. Sullivanas.

„Matome daug atvejų, kai šią vasarą rusų teisėsaugininkai areštavo piliečius, dalyvavusius taikiose protesto akcijose Maskvoje, taip dar labiau ribodami saviraiškos laisvę“, – pabrėžė jis.