Premjero Benjamino Netanyahu dešiniojo sparno „Likud“, kuri po kovą įvykusių rinkimų iškilo kaip didžiausia partija, suformavo koaliciją su Benny Gantzo centristų aljansu „Mėlyna ir balta“, taip užbaigdama ilgiausią politinę krizę per Izraelio istoriją.

Pagal balandį sudarytą koalicijos sutartį „Likud“ ir „Mėlyna ir balta“ susitarė priimti dvejų metų biudžetą.

Vėliau „Likud“ pasiūlė balsuoti dėl dviejų biudžetų, bet B. Gantzas šį pakeitimą atmetė. B. Netanyahu spaudė, kad biudžetas apimtų tik laikotarpį iki 2020 metų pabaigos ir argumentavo, kad tokiu būdu būtų betarpiškai suteikta pagalba ekonomikai. B. Gantzas savo ruožtu tvirtai laikosi nuostatos, kad vyriausybė turi gerbti savo susitarimą priimti biudžetą ir 2020, ir 2021 metams.

Sekmadienį vakare B. Netanyahu paskelbė, kad sutiko su vieno koalicijos parlamentaro pasiūlytu kompromisu, kuriuo būtų atidėtas biudžeto priėmimas, o lėšos sunkumų patiriantiems ekonomikos ir visuomenės sektoriams iki to laiko būtų skirstomos tiesioginiais įsakais. Priėmus pasiūlymą pratęsti derybas dėl biudžeto buvo išvengta vyriausybės griūties ir naujų rinkimų.

Kreipdamasis į tautą per televiziją B. Netanyahu sakė, kad dabar ne laikas stumti šalį į ketvirtus parlamento rinkimus per mažiau kaip dvejų metų laikotarpį.

„Dabar laikas vienybei. Ne rinkimams“, – kalbėjo premjeras. Pasak jo, po istorinio susitarimo užmegzti diplomatinius santykius su Jungtiniais Arabų Emyratais ir šaliai tebekovojant su koronaviruso epidemija, jam atrodė, jog skelbti naujus rinkimus būtų klaidingas žingsnis.

Pirmadienį vakare parlamentarai 67 balsais prieš 37 nubalsavo už antrą ir trečią įstatymo projekto svarstymus, tuo biudžeto priėmimą atidėdami 120 dienų.

Iš pradžių biudžetą planuota priimti iki antradienio. Priešingu atveju vyriausybė būtų subyrėjusi ir automatiškai būtų buvę paskelbti nauji rinkimai.

Nubalsavus už sprendimo dėl biudžeto atidėjimą buvo išvengta Kneseto paleidimo.

Tačiau ginčas tarp B. Netanyahu ir jo politinio varžovo B. Gantzo iš esmės lieka neišspręstas. Abi partijos nesutaria dėl kelių svarbių klausimų, įskaitant skiriamų teisėjų kandidatūras ir planus aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto teritorijų. B. Gantzas taip pat skundėsi, kad B. Netanyahu anksčiau neinformavo nei jo, nei užsienio reikalų ministro Gabi Ashkenazi apie anksčiau šį mėnesį paskelbtą susitarimą normalizuoti santykius su JAE.

Dabartinė politinė krizė, statanti premjerą ir B. Gantzą į priešingas barikadų puses, yra visų pirma susijusi su nacionaliniu biudžetu.

Tačiau nesutarimus taip pat lemia įtempta B. Netanyahu ir B. Gantzo partnerystė, ekonomikos problemos dėl koronaviruso epidemijos padarinių ir tebenagrinėjama premjerui iškelta byla dėl korupcijos. Kritikai kaltino B. Netanyahu naudojantis ginčais dėl biudžeto, kad būtų surengti nauji rinkimai, galintys nulemti jam palankesnę parlamento sudėtį ir padėti išspręsti teisinius rūpesčius.