Kaip rašo CNN, šis sąmyšis, dažnai lydimas pykčio ir šalių, kurios jaučiasi nepelnytai įtrauktos į vadinamąjį „COVID-19“ raudonąjį sąrašą, grasinimų imtis atsakomųjų veiksmų, regis, pavers niekais pastangas išgelbėti Europos vasaros turizmo ekonomiką, dar nespėjus šiltiems mėnesiams pereiti į žiemą.

Kol kas naujausias atvejis – su Kroatija, ją praėjusį ketvirtadienį Jungtinė Karalystė pašalino iš saugių valstybių sąrašo, o tai reiškia, kad visiems iš Kroatijos atvykstantiems į JK nuo praėjusio šeštadienio 4 val. ryto tapo privaloma dvi savaites išbūti karantine.

JK ėmėsi tokių priemonių, nes daugelyje Europos valstybių padaugėjo koronaviruso atvejų. Deja, dešimtys tūkstančių britų turistų tai sulaikys nuo atostogų puikiuose Kroatijos paplūdimiuose, O Kroatija nesulauks didžiulio turistų skaičiaus (iš JK į Kroatiją atvykdavo šeštas pagal gausumą turistų srautas).

Neseniai į raudonąjį sąrašą Kroatiją įtraukė ir Slovėnija, Austrija. Belgija įtraukė į raudonąjį sąrašą Maltą, Daniją, Suomiją, Lietuvą, Bulgariją ir JK, Norvegiją į šį sąrašą įtraukė Graikiją, Airiją ir Austriją.

Praėjusią savaitę JK įtraukė ir Prancūziją į nesaugių valstybių sąrašą. Protestavo ne tik vasaromis Prancūzijoje mėgstantys atostogauti britai, bet ir Prancūzijos valdžia – ji netgi pagrasino atsakomosiomis karantino priemonėmis atvykstantiems iš JK žmonėms.


Taigi daugeliui atostogaujančiųjų, kurie anksčiau džiaugėsi atviromis tarptautinėmis sienomis, teks spręsti – nukelti, atšaukti keliones ar visgi keliauti, o grįžus susitaikyti su dviejų savaičių saviizoliacija.

Dar visai neseniai – liepos mėnesį daugelis džiūgavo, kad Europos Sąjunga vėl atveria duris. Tada buvo sudaryti valstybių, į kurias saugu keliauti, sąrašai, šalys ėmė sudarinėti vadinamuosius kelionių koridorius – tokį sudarė ir JK tarp Anglijos, Velso, Šiaurės Airijos su Ispanija, Vokietija ir Prancūzija.

Teisybė, skelbta, kad rekomendacijos ir gairės gali bet kada pasikeisti, tačiau niekas nesitikėjo tokių greitų ir tokių dažnų pasikeitimų, kaip pastarosiomis savaitėmis.

„Matome, kad šalių vyriausybės grįžta prie karantino priemonių, siekdamos pažaboti koronaviruso plitimą, – teigė kelionių konsultacijų agentūros „PC Agency“ vadovas, anksčiau priklausęs grupei „Quash Quarantine“, kuri mėgino daryti spaudimai JK valdžiai, kad būtų atšaukta daugybė apribojimų atvykstantiems į JK.

„Tai nėra sprendimas, kadangi žmonėms atimama galimybė keliauti. Tai trukdo atsigauti (ekonomikai)“, – sakė P. Charlesas.