„Galime patvirtinti, kad Rusijos diplomatas bus išsiųstas“, – nurodė ministerija pareiškime naujienų agentūrai AFP. Jame taip pat priduriama, kad savo elgesiu jis pakenkė diplomatiniams santykiams.

Daugiau informacijos pateikti ministerija atsisakė.

Tuo metu dienraštis „Kronen Zeitung“ pranešė, kad diplomatui liepta palikti šalį iki rugsėjo 1 dienos.

Straipsnyje nurodoma, kad diplomatas, padedamas vieno Austrijos piliečio, dirbusio aukštųjų technologijų įmonėje, užsiėmė šnipinėjimu daug metų.

Rusijos ambasada Vienoje sukritikavo sprendimą išsiųsti rusų diplomatą iš šalies.

„Mes pasipiktinę nepagrįstu valdžios sprendimu, kuris kenkia konstruktyviems santykiams. Esame įsitikinę, kad netrukus pasirodys atitinkamas Maskvos atsakas“, – sakoma ambasados pareiškime tviteryje.

Pastaraisiais metais Austrija palaikė artimus santykius su Rusija.

2018 metais Austrija pareiškė, kad nepaseks pavyzdžiu virtinės Europos Sąjungos valstybių, išsiuntusių rusų diplomatus dėl buvusio dvigubo Rusijos agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo Britanijoje, pabrėždama, kad nori išlikti neutrali.

Sukeldama nuostabą vėliau tais pačiais metais tuometinė Austrijos buvusios konservatorių ir kraštutinių dešiniųjų vyriausybės užsienio reikalų ministrė Karin Kneissl pakvietė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į savo vestuves.

Abi šalys tvirtino, kad šis kvietimas buvo privatus, tačiau po puotos išplatintos nuotraukos, kuriose K. Kneissl po šokio daro reveransą V. Putinui, privertė suabejoti Austrijos neutralumu.

Birželio mėnesį už šnipinėjimą Rusijai buvo nuteistas Austrijos kariuomenės atsargos pulkininkas. Jam teismas skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

71 metų kariškis, kurio pavardė neskelbiama, „išdavė Austrijos valstybines paslaptis užsienio slaptajai tarnybai“, paskelbė Zalcburgo teismas.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl „tyčinio karinės paslapties atskleidimo“.

Rusija išsiunčia austrų diplomatą

Maskva pirmadienį pranešė išsiunčianti iš šalies vieną austrų diplomatą, atsakydama į analogišką Vienos sprendimą.

„Remiantis abipusiškumo principu vienas diplomatas iš Austrijos ambasados Rusijoje buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu“, – sakoma Rusijos URM pranešime, paskelbtame po to, kai buvo iškviestas Austrijos ambasadorius Maskvoje.