„Saugumo tyrimai patvirtino, kad tai buvo diversija, ir aišku, kad Natanze įvyko sprogimas“, – sakė agentūros atstovas Behrouzas Kamalvandi.

„Tačiau kaip įvyko šis sprogimas ir kokios medžiagos [buvo panaudotos]... bus paskelbta saugumo pareigūnų atitinkamu laiku“, – B. Kamalvandi žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Iranas nurodė nustatęs liepos 2-ąją įvykusio incidento priežastis, bet atsisakė atskleisti daugiau detalių dėl „saugumo priežasčių“.

Natanzo gubernatorius Ramezanas Ali Ferdowsi sakė, kad branduoliniame komplekse kilo gaisras, bet Atominės energetikos organizacija pažymėjo, kad žmonės per šį incidentą nenukentėjo, taip pat nebuvo jokios radioaktyviosios taršos.

Tuojau po incidento IRNA savo redakcijos straipsnyje paskelbė perspėjimą Irako pagrindiniams priešininkams susilaikyti nuo priešiškų veiksmų ir nurodė, kad neįvardytose Izraelio socialinių tinklų paskyrose teigta, jog ataką Natanze organizavo žydų valstybė.

Šešiomis dienomis anksčiau galingas sprogimas supurtė vieną karinį kompleksą netoli Teherano.

Į pietryčius nuo sostinės esančioje Parčino srityje sprogimą sukėlė „nuotėkis iš dujų rezervuarų“, nurodė Gynybos ministerija.

Šiitiška respublika pernai rugsėjį atnaujino urano soseinimą Natanzo komplekse vidurio Irane.

Šis žingsnis buvo atliktas Iranui palaipsniui atsisakant įsipareigojimų, prisiimtų pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos suvaržymų mainais į sankcijų švelninimą, kai iš šios sutarties 2018 metais Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė.

Teheranas visuomet neigė, kad jo branduolinė programa turi kokį nors karinį dėmenį.