Naftos ministras nurodė Ali Ghanemas nurodė, kad sprogimas pagrindiniame vamzdyne, aprūpinančiame dujomis Sirijos pietinę dalį ir ten veikiančias tris elektrines, „tikriausiai buvo sukeltas teroro akto“, bet daugiau detalių nepateikė.

SANA citavo elektros ministrą Zuhairą Kharbotli, sakiusį, kad dėl sekmadienį vakare įvykusio Arabų dujotiekio sprogdinimo tarp Damasko šiaurės rytinių priemiesčių Adros ir Dumairo „visoje Sirijoje nutrūko elektros tiekimas“.

Kai kurios elektrinės vėliau vėl buvo prijungtos prie skirstymo tinklų, tad gyvybiškai svarbiai infrastruktūrai energija vėl tiekiama, nurodė ministras. Pasak jo, iki paryčių buvo palaipsniui atkurtas elektros tiekimas keliose provincijose. Techninės brigados toliau darbuojasi, kad gedimai būtų pašalinti visoje šalyje.

Z. Kharbotli pažymėjo, kad šis vamzdynas atakos taikiniu tapo jau šeštą kartą.

Naujienų agentūra paskelbė naktį liepsnojusio gaisro, esą sukelto vamzdyno sprogdinimo, nuotraukų.

Sirijos naftos ir dujų infrastruktūra pastaraisiais metais ne kartą tapo diversijų taikiniu, bet už tokius išpuolius atsakomybės niekas nėra prisiėmęs. Jau ilgiau kaip devynerius metus besitęsiantis pilietinis karas, nusinešęs daugiau kaip 400 tūkst. žmonių gyvybių, taip pat smarkiai nuniokojo Sirijos naftos ir dujų versloves, kurių daugelis nėra kontroliuojamos vyriausybės.

Gruodį per beveik vienu metu surengtas atakas, galbūt įvykdytas pasitelkiant dronus, buvo smogta trims vyriausybės kontroliuojamiems naftos ir dujų objektams vidurio Sirijoje. Per vieną iš šių atakų buvo smogta naftos perdirbimo įmonei Chomso mieste.

Sausį buvo surengtas sproginimas, kurio taikiniu tapo povandeninis naftotiekis prie Sirijos krantų. Tąsyk buvo apgadinta infrastruktūra, kuria nafta pumpuojama vienai iš dviejų šalyje veikiančių perdirbimo įmonių.

Nuo praeitų metų Sirija kenčia nuo degalų stygiaus. Vakarų šalių sankcijos užblokavo naftos importą, o dauguma Sirijos naftos telkinių šalies rytinėje dalyje yra kontroliuojami kurdų vadovaujamų kovotojų.