„Dėl Vakarų nepriklausomais laikomų stebėtojų nebuvimo labai sunku ką nors įtikinti, kad prezidento rinkimų rezultatas buvo visiškai priešingas tam, kas buvo paskelbta“, – sekmadienį kalbėjęs visos Rusijos jaunimo švietimo forume "Prasmių teritorija" sakė ministras.

Jo teigimu, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija „užėmė pozą“ ir ėmė „iš aukšto teigti, kad štai esą jūs mus pakvietėte ne tuo laiku, kuriuo mes norėjome“. „Juos pakvietė – jie turėjo atvažiuoti. Ten nebuvo apribojimo, kiek stebėtojų gali atvažiuoti. Jie galėjo, man rodos, į kiekvieną apylinkę po vieną ar du stebėtojus siųsti. Jie atsisakė!“ – pareiškė S. Lavrovas.

Jis yra įsitikinęs, kad „jeigu jie būtų laikęsi visų sutartų principo dėl to, kad kiekviena šalis turi kviesti stebėtojų, jeigu jie būtų atvažiavę, užprotokolavę ir užfiksavę pažeidimų, kaip nepriklausomi – pabrėšiu – stebėtojai, tuomet veikiausiai jie turėtų daugiau teisių mėginti prastumti savo vertinimus“.

S. Lavrovas taip pat pažymėjo, kad stebėtojai iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalių ne mano, kad buvo kažkokių pažeidimų, kurie galėjo turi įtakos galutiniam rinkimų rezultatui. Be to, jis priminė, kad „yra opozicijos vertinimas, kuri teigia, kad viskas yra priešingai: rezultatas yra ne 80-10, o 10-80 Tichanovskajos naudai“.

Rusijos užsienio reikalų ministras taip pat pabrėžė, kad „rinkimai Baltarusijoje buvo gana radikalios opozicijos „radare“, įskaitant ir opozicijos, kuri tiesiogiai susijusi su mūsų vakarų partneriais“. „Ir tai buvo pastebima, tai matėsi“, – sakė S. Lavrovas.