Briuselis nepripažįsta rugpjūčio 9 d. vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų, kuriuose neva triuškinamą pergalę šventė jau 26 metus šalį valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Ukrainoje įtampa tarp Europos ir Rusijos baigėsi šaudymu, smurtu ir Ukrainos teritorijos vientisumo praradimu, kuris tęsiasi iki šiol“, – J. Borellis sakė interviu laikraščiui „El Pais“.

„Baltarusių problema šiandien yra ne pasirinkimas tarp Rusijos ir Europos, bet laisvės ir demokratijos iškovojimas, – pridūrė politikas. – Europa nenori, kad Baltarusija virstų antrąja Ukraina.“

ES įgaliotinis užsienio politikos klausimais sako, kad ES privalo tęsti dialogą su A. Lukašenka. Jo situaciją jis palygino su Venesuelos vadovo Nicolaso Maduro padėtimi, kuris taip pat siekia užgniaužti opoziciją.

„N. Maduro ir A. Lukašenkos padėtis vienoda. Mes jų rinkimų nepripažįstame kaip legitimių. Nepaisant to, ar mums tai patinka ar ne, jie kontroliuoja vyriausybę ir mums tenka toliau turėti su jais reikalų, nors mes nepripažįstame jų demokratinio teisėtumo“, – sakė J. Borellis.

Sekmadienį Baltarusijoje vėl vyksta didelės demonstracijos. Tuo metu A. Lukašenka šeštadienį paskelbė visišką kovinę parengtį, argumentuodamas, kad NATO kelia grėsmę Baltarusijai.

Anksčiau vykę protestai buvo malšinami jėga. Daugiau nei 6 700 žmonių buvo sulaikyta, dešimtys sužalota, o žuvo, skirtingais duomenimis, 3 ar 5 žmonės. Pranešama, kad sulaikytieji buvo kankinami ir iš jų tyčiojamasi.