S. Bieguno planuojamas vizitas rodo didesnį JAV įsitraukimą bandant išspręsti Baltarusijos krizę, prasidėjusią po rugpjūčio 9 d. vykusių suklastotų prezidento rinkimų.

Vienas iš „Reuters“ šaltinių, buvęs aukšto rango JAV pareigūnas, teigė, kad S. Biegunas į Vilnių, kur šiuo metu yra Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, ir Maskvą vyks jau artimiausiomis dienomis.

Paklaustas apie planuojamą S. Bieguno vizitą, Valstybės departamento atstovas tikino, kad „šiuo metu nėra kelionių, apie kurias reikėtų pranešti“.

Kitas šaltinis tvirtino nežinantis, kokią žinią S. Biegunas ketina perduoti Vilniuje ir Maskvoje, tačiau jis tikriausiai sieksiąs užkirsti kelią tolesniam smurtui Baltarusijoje ir Rusijos įsikišimui.

„Manau, kad JAV Vyriausybė bando atgrasyti Maskvą nuo intervencijos arba spaudimo (Aliaksandrui) Lukašenkai, priverčiant jį imtis susidorojimo su protestuotojais smurtu“, – sakė „Reuters“ šaltinis.
Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyta apie 6 tūkst. žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)